Ruta: D'Ascó al Pas de l'Ase

Meandres, congostos i illes des de la riba dreta de l'Ebre. Per Juan Carlos Borrego

Contingut patrocinat

Ruta: D'Ascó al Pas de l'Ase
Ruta: D'Ascó al Pas de l'Ase

Fitxa tècnica
Situació: Ascó (Ribera d’Ebre)
Inici: estació de ferrocarril d’Ascó
Desnivell acumulat: menys de 100 metres
Dificultat: baixa
Temps: tres hores i escaig
Distància: 15 km

Sortirem des de l’estació de Renfe, al costat de l’oficina de turisme, buscant el carrer Riu, carrer trencat per la carretera de Camposines (C-12B). Hem de girar cap al sud precisament en direcció el coll de Camposines per sortir del poble i continuar arrambats a la carretera circulant per una passera embaranada, a prop de la via. L’Ebre davalla tranquil amb el perfil de la gran xemeneia de la nuclear de rerefons. En primer terme, el pont, l’illa d’Ascó poblada de tamarius, àlbers i pollancres, i les parts someres del riu, amb ocells submergint-hi el bec. Les vistes són millors sobre el primer túnel, ja que la catenària no ens fa nosa.

L’ermita del Carme, patrona dels llaguters queda a l’esquerra, enclotada. Hi podem fer un cop d’ull abans de continuar per la carretera fins a un trencall ple de fitons (10 min). Estan situats en un revolt, prop de l’estació de transferència de residus. Allà deixarem la carretera i baixarem per una pista enquitranada que davalla a la cruïlla del camí Vell de Camposines. Nosaltres seguim recte pel camí de Barbers, on hi ha un tòtem de COMEBE, vora un túnel. El camí del camp de tir queda un xic després a la dreta. Nosaltres obeïm les fites i les marques de GR veiem com el riu guanya bellesa, amb Vinebre a l’altra riba. La pineda s’estén pels vessants dels turons.

Aviat arribem al búnquer de Reguers (25 min), preludi de les portes d’un mas a tocar de la via. Per la dreta marxa el camí de Cigales. Nosaltres triem l’esquerra del mas i passem un gual amb un pont ferroviari.

El riu és ara molt proper, però encara ens hi acostem més quan passem sota la via mitjançant un altre pont (40 min), on el camí ara és de terra. Entre dues trinxeres ferroviàries descobrim una obertura amb un edifici de la Renfe, sense sostre i clivellat per la metralla i les bales. A l’altra riba de l’Ebre apareix un embarcador. Seguim avançant ara per un espai on s’ha construït una marquesina amb coberta de formigó per evitar la caiguda de pedres a la via. El camí llepa la riba, on destaquen els canyissars.

En la propera bifurcació ens cenyim a la riba i ignorem la rampa de l’esquerra abans de creuar la barrancada de Barbers per un pontet del tren. Hem de baixar un xic per passar a l’altra banda de nou però aquesta vegada sota la via. A la sortida hem de girar a mà esquerra per prendre una pista només uns metres, doncs de seguida hem de trencar cap a l’esquerra per entrar en uns esglaons que pugen a un camí de ferradura que s’enlaira per sobre la trinxera de la via, que tot d’una penetra en la roca: som sobre el túnel del Pas de l’Ase. Aquest pas és un congost maco (1h 40 min) on farem un alto per contemplar el paisatge. Hem de caminar fins a un faristol des d’on es domina la platja de l’Ase, el congost i el meandre. La tornada la farem pel camí d’anada.

CAMP BASE Fent camí a la natura
www.campbase.es
C/ De la Bassa, 15 (C-17, KM. 17) · PARETS

Edicions locals