'Aquest premi és molt d'agrair ja que fa evident el nostre compromís social'
Entrevista a Fina Parejo, directora de Recursos Humans d'Arkema Química SAU, Premi Lismivo d'enguany
Mollet del Vallès, Sant Celoni
Fina Parejo és responsable de recursos humans d'Arkema Química SAU, empresa que divendres rebia el Premi Lismivo, en reconeixement a la tasca social en la integració laboral de les persones amb discapacitat.
Arkema Química SAU és una companyia integrada en el grup Arkema, multinacional francesa amb presència internacional, que disposa de dues plantes industrials a la comarca, situades a Mollet del Vallès i a Sant Celoni, municipi aquest darrer on tenen la seu social i els serveis centrals, a més d'un laboratori de I+D+I a Sant Celoni. La firma, que dona feina a unes 200 persones, es dedica a la fabricació de resines de recobriments i additius.
–A qui s'adreça la seva activitat principalment?
–Fem resines sintètiques per a empreses de vernissos i pintures.
–És més complexe la integració de persones amb discapacitat en un sector com el químic?
–De les 200 persones que tenim a les plantes, n'hi ha 5 amb discapacitat reconeguda, i fan la feina amb tota la normalitat. Evidentment tot el procés està sota supervisió. A més, des de fa 20 anys col·laborem amb l'Agrupació Baix Montseny perquè el seu personal gestioni la jardinería i plantes interiors que tenim a l'empresa. Hi apostem, però en tot cas el mèrit no és nostre, sinó de totes les agrupacions i entitats que fan una gran feina per a la integració de persones amb discapacitat.
–Què representa per a Arkema el premi Lismivo?
–Ja ens vam presentar a la primera convocatòria, l'any 2017, i aquesta vegada sí, hem guanyat. Aquest premi és molt d'agrair per a la nostra companyia, perquè fa evident el compromís social d'una manera explícita. De vegades, ni els mateixos empleats són conscients que tenen companys amb discapacitat. Aquesta és la gran fita.
–No acaba aquí el desplegament de la responsabilitat social de la vostra empresa...
–La RSC la treballem integrant-nos i col·laborant estretament amb entitats dels pobles on estem implantats. Per exemple, col·laborem en temes d'educació amb projectes educatius com és el cas del Robotseny [projecte a nivell del Baix Montseny que pretén desenvolupar les competències científiques i creatives dels alumnes tot treballant de forma cooperativa]. Volem que els estudiants vinguin i coneguin la importància de la química i com són els nostres processos de producció. A banda d'aspectes educatius, també esponsoritzem entitats locals i vam patrocinar l'adquisició per a l'Hospital d'un vehicle per poder fer visites a domicili.
–També heu incidit en què hi hagi estudis FP amb branca de química a Sant Celoni...
–Amb altres empreses químiques del municipi, de comú acord amb l'Ajuntament de Sant Celoni i la Generalitat de Catalunya, vam contribuir a recuperar el curs passat els estudis del Cicle Formatiu de Gran Superior de Química industrial en modalitat dual, a l'institut Baix Montseny. Així, Sant Celoni recuperava l'FP de química, que era una llarga reivindicació. Arkema vam facilitar material químic per al curs a l'institut i vam oferir, com les altres empreses, pràctiques remunerades a l'empresa entre l'alumnat.
Aquesta ha estat la tercera edició del Premi LISMIVO, que convoca el Consell Comarcal, i que tenen com a objectiu fer un reconeixement i valoració pública de la tasca social en la integració laboral de les persones amb discapacitat a empreses amb centre de treball al Vallès Oriental. El premi també valora la contractació femenina, l'antiguitat i temporalitat, i la de majors de 45 anys. En la primera edició, el premi va recaure en l'empresa Dara Pharma.; la segona edició va distingir la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, i en aquesta ocasió ha estat Arkema, la guanyadora. La firma TI Group Automotive Systems SA, de Montornès, ha quedat finalista. El desempat va ser pel nombre total de contractes indefinits.
Els premis Lismivo són una de les actuacions de la xarxa Lismivo, coordinada des del Consell Comarcal i integrada per administracions públiques (Diputació de Barcelona; els ajuntaments de Cardedeu, Santa Maria de Palautordera i Granollers; Oficines de Treball de la Generalitat de Granollers, Granollers-Perifèria i Mollet); entitats especialitzades (APINDEP Ronçana SL, APADIS, Castell de Sant Foix, Centre Sirius, Centre de formació Mordered, Escola Pia, Fundosa Social Consulting, Fundació ONCE); centres especials de treball (Baix Montseny, Ral, Viver de Bell-lloc, Grupdem, Xavier Quincoces, Taller Alborada, Emiser Vallès, Intelami, TEB Verd); l’Oficina Tècnica Laboral (OTL) de Granollers i de Mollet; el Servei Prelaboral (INTRESS); els sindicats CCOO i UGT i la Fundació PIMEC. Al web xarxalismivo.cat consta tota la informació d’interès per a les empreses, tant per contractar persones com de serveis de les entitats adherides.
El president del Consell Comarcal remarca el "benefici social" de les empreses finalistes
L'acte de lliurament es va fer divendres a l'Ajuntament de Cardedeu i va comptar amb l'assistència del president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, l’alcalde de Cardedeu, Enric Olivé i el conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils.
Francesc Colomé destacava la importància del premi, perquè “aquí reconeixem empreses que, a banda de treballar per una legítima aspiració com és l’obtenció de beneficis econòmics, teniu clar que hi ha un altre benefici, el benefici social, tenir sensibilitat envers el món que us envolta”. Colomé va aprofitar per reivindicar el paper de la Xarxa Lismivo per fer “una de les tasques més importants que hi ha en aquesta vida: ajudar les persones”.
Per la seva banda el conseller de Promoció Econòmica, Jordi Manils, ha recordat que la xarxa Lismivo existeix des de 2004 i és una xarxa que “tracta de la solidaritat que canvia la vida de les persones”.