Guia clínica i de drets per a les persones afectades de Covid persistent
Col·lectiu Ronda
El personal sanitari disposa des del passat mes de març d’un protocol (Guia clínica) de seguiment i tractament clínic de la simptomatologia i les patologies derivades de la infecció per la SARS-Cov-2, un compromís del Departament de Salut cap al col·lectiu de persones afectades de Covid persistent, que ho portaven reclamant fa temps i que assessorades pel Col·lectiu Ronda havien denunciat la desatenció i vulnerabilitat que pateixen.
Al mateix temps, la plataforma de persones afectades ha redactat un document de preguntes freqüents confeccionat amb l’ajut de Col·lectiu Ronda que intenta respondre els dubtes més freqüents, com les qüestions relacionades amb la situació d’incapacitat temporal derivada de la Covid-19, el paper de les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social en la determinació de la contingència o, entre d’altres, com actuar davant una eventual alta per part de l’ICAM (actual SGAM) quan encara no s’ha recuperat plenament la capacitat laboral.
Amb la publicació de la guia clínica de la Generalitat s’intenta que es comencin a apreciar els efectes en l’abordatge clínic de la simptomatologia i patologies derivades de la infecció per Covid-19, com reclama la plataforma d’afectats i afectades per la Covid persistent. I és que moltes de les persones malaltes no han estat avaluades precisament degut al col·lapse sanitari i no han rebut cap mena de derivació a especialistes durant quasi un any.
Amb el protocol i la guia es crea un codi específic de malaltia a l’eCAP, el programa d’història clínica informatitzada que fan servir els centres d’Atenció Primària quan visiten els seus pacients. Un codi perquè sigui possible deixar de valorar i de tractar els diferents símptomes (cefalees, dolor toràcic, afectacions de l’aparell digestiu, dispnea...) com a expressions patològiques aïllades i s’abordi el seu tractament de forma més efectiva i amb la perspectiva del seu origen comú derivat de la Covid-19.
Per altra banda, la publicació de preguntes freqüents ha de permetre seguir informant les persones afectades sobre quins són els seus drets i com han de procedir, doncs, a banda d’haver patit una situació de veritable oblit assistencial, també han sofert les conseqüències d’actuacions qüestionables per part de les mútues de treball i, sobretot, de l’SGAM, l’antic tribunal mèdic, un organisme que continua col·lapsat i que provoca que, encara que moltes persones hagin estat en situació d’incapacitat temporal durant llargs períodes de temps, no han estat cridades per a les pertinents revisions ni tenen cap proposta d’alta o incapacitat permanent. Al mateix temps, s’han donat casos de persones a qui s’ha donat l’alta sense ni tan sols una visita presencial amb els facultatius, simplement a partir de la lectura d’uns informes mèdics insuficients i incomplets.
Així doncs caldrà que tant la guia de preguntes freqüents com la guia clínica permetin d’una vegada que es reconeguin les afectacions i els drets de les persones amb Covid persistent.
Jaume Cortés
Advocat de Col·lectiu Ronda Granollers
Pl. Josep M. Folch i Torres, 12, 1r C
Tel.: 93 870 87 42 · Fax: 93 860 01 66
www.cronda.coop