Mares solteres: és possible estendre el permís de maternitat?
Col·lectiu Ronda
Des de principis d’aquest 2021, ambdós progenitors tenen dret a 16 setmanes de permís en cas de naixement. Per a la mare, quan hi ha hagut part, és obligatori que les primeres 6 setmanes de descans es gaudeixin de forma ininterrompuda immediatament després del moment del naixement. Un període de temps que es considera imprescindible per a la cura del nadó, però, sobretot, per assegurar el descans i el restabliment físic de la mare que ha donat a llum.
En el cas de l’altre progenitor, només és obligatori que siguin les 4 primeres setmanes de permís les que es facin sense interrupció amb posterioritat al part. Ara, i a diferència del que succeïa quan els antics permisos de maternitat i paternitat tenien una durada diferent, ja no és possible cedir setmanes de permís d’un progenitor a l’altre, ja que l’equiparació persegueix l’objectiu de fomentar la corresponsabilitat de la criança en aquesta fase inicial de la vida del nadó.
Ara bé, què passa quan no hi ha dos progenitors? Doncs que les possibilitats de combinar l’extensió del permís per naixement entre els membres de la parella per tal d’allargar el temps en què almenys un dels dos està en disposició de fer-se càrrec de la cura del fill o la filla desapareixen. I, per tant, és molt habitual que els nadons de famílies monoparentals (o millor dit, monomarentals, ja que en més d’un 85% dels casos en què només hi ha un progenitor aquest és una dona) es vegin obligats, per exemple, a ingressar prematurament en escoles bressol, especialment quan no existeix la possibilitat de rebre l’ajut d’altres familiars o persones de l’entorn.
Aquesta és una situació de greuge que des de fa anys denuncia incansablement l’associació Mares Solteres per Elecció (MSPE) amb la col·laboració de la nostra cooperativa, que els ofereix assessorament legal. I ens enorgulleix enormement dir que els tribunals ens comencen a donar la raó a l’hora de reconèixer el dret de les mares solteres a acumular i gaudir consecutivament del permís que correspondria a l’altre progenitor, a banda del propi.
Aquests darrers dies, per exemple, ens han estat comunicades dues sentències en aquest sentit, una dictada pel Jutjat Social 1 de Vigo i l’altra, pel Social 3 d’Ourense. En ambdós casos, les sentències valoren i reconeixen que el gaudi per part de la mare del permís per naixement que hagués correspost al segon progenitor és una mesura que, malgrat no estar contemplada a la legislació vigent, contribueix al benestar del menor i impedeix que hi hagi diferències entre el grau d’atenció i cura que poden rebre els nadons en funció d'haver nascut en un entorn biparental o monoparental.
Tot i això, tal com hem fet al costat de MSPE als darrers anys, seguirem reclamant que aquesta realitat es reflecteixi al més aviat possible en un canvi legislatiu per no obligar les mares a acudir als jutjats i enfrontar-se a la incertesa d’un procediment judicial. És urgent posar remei a una situació profundament injusta de la qual les principals víctimes són, òbviament, els nadons.
Col·lectiu Ronda
Granollers
Pl. Josep M. Folch i Torres, 12, 1r C
Tel.: 93 870 87 42 · Fax: 93 860 01 66
Mollet
Rambla Nova, 26, 1r
Tel.: 93 593 33 46 · Fax: 93 570 33 44