Més autonomia i respecte a la voluntat per a les persones amb discapacitat

Col·lectiu Ronda

Aparador

Més autonomia i respecte a la voluntat per a les persones amb discapacitat
Més autonomia i respecte a la voluntat per a les persones amb discapacitat

La lluita per anar recuperant els drets de persones amb discapacitat sembla que va donant els seus fruits. I és que s’acaba d’aprovar una reforma legislativa que entre altres qüestions elimina les tuteles i les incapacitacions que es feien als jutjats, respectant més i millor l’autonomia  d’aquestes persones, que sovint han vist com no es tenia en compte la seva voluntat en qüestions com signar un contracte o disposar del propi patrimoni. La nova llei vol ser més respectuosa i té una gran incidència amb les persones amb problemes de salut mental, que eren les que més procediments patien.

Fins ara, els processos legals que se seguien respecte a les persones amb discapacitat implicaven que se’ls practiquessin reconeixements mèdics i forenses per determinar la seva situació, i acabava essent un jutge qui dictava si la persona podia prendre les decisions o aquestes passaven a mans d’un tutor. En aquest procés legal es fa el que s’anomena una modificació de la capacitat d’obrar.  Més de 25.000 persones a Catalunya són sotmeses cada any a procediments judicials d’aquests tipus. El 90% dels casos es resolen traient l’autonomia per autogovernar-se de manera total o parcial de la persona.

La nova llei, que entrarà en vigor el pròxim 3 de setembre, i que preconitza preservar la voluntat de les persones amb discapacitat, elimina doncs les modificacions de la capacitat, les tuteles i les potestats parentals rehabilitades, però manté la figura del curador, si bé amb particularitats diferents de les que hi havia fins ara. S’establiran  els suports necessaris, potenciant els sistemes que permeten a la persona amb discapacitat poder manifestar la seva voluntat, prioritzant-los davant els mecanismes judicials que si bé reformats seran necessaris per seguir establint figures com la curatela (que acostumarà a ser assistencial, i de manera excepcional serà representativa). La persona amb discapacitat participarà de manera activa en la petició de l’establiment d’aquests suports. A partir de l’entrada en vigor de la llei ja no es modificarà la capacitat d’obrar i caldrà revisar totes les sentències per adequar-les a la nova normativa.

Conscients que la posada en marxa d’un nou marc legal obre també  preguntes i amb la necessitat d’esclarir i aprofundir en alguns aspectes, des de Col·lectiu Ronda hem organitzat les Jornades Drets de les persones amb discapacitat per al pròxim 29 d'octubre, una data en la qual ja es podrà començar a veure com s’està aplicant i què és tot allò que comporta aquest canvi de paradigma per a les persones amb discapacitat, per a les seves famílies i també per als col·lectius i associacions que hi treballen i quines són les eines i mecanismes jurídics que hi ha a l’abast. Tota la informació de les jornades la podeu trobar al web de Col·lectiu Ronda. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a jornadescapacitat@cronda.coop.

 

Col·lectiu Ronda

Granollers
Pl. Josep M. Folch i Torres, 12, 1r C
Tel.: 93 870 87 42 · Fax: 93 860 01 66

Mollet
Rambla Nova, 26, 1r 
Tel.: 93 593 33 46 · Fax: 93 570 33 44

www.cronda.coop

Edicions locals