'De vegades als polítics ens fa falta explicar-nos més i millor'

Francesc Juzgado Alcalde de Parets del Vallès

Política

Francesc Juzgado, alcalde de Parets del Vallès I Foto: Xavier Solanas
Francesc Juzgado, alcalde de Parets del Vallès I Foto: Xavier Solanas

Nascut a Barcelona el 1956, els pares de Francesc Juzgado Mollá es van traslladar a Parets del Vallès quant ell tenia només uns mesos. L’any 1995 va entrar com a regidor d’Urbanisme i Medi Ambient pel PSC de la mà de l’aleshores alcalde Joan Seguer. Més tard va ser regidor de Comunicació i Medi Ambient (1999-2003) i va tornar al consistori com a segon tinent d’alcalde i regidor de l’Àrea de Territori, Hisenda i Cooperació ja amb Sergi Mingote com a alcalde. Durant els darrers tres anys ha estat el primer tinent d'alcade i el passat mes de juny rellevava Mingote a l’alcaldia. Té estudis en electrònica industrial, comptabilitat i finances i un diploma en màrqueting i vendes i, sempre que no ha estat regidor ha tornat a l’empresa privada.

–Es nota gaire el canvi de regidor a alcalde? Moltes més hores?

–Evidentment es nota. Però no tant per les hores, sinó per les responsabilitats. Abans si tenia algun dubte, tenia algú a qui preguntar. Ara m’ho he de preguntar a mi mateix.

–Diguem que han canviat les formes, però no el fons.

–Exacte. Jo ja estava al costat del Sergi, però ara sóc jo el que ha d’anar directament a les reunions amb altres administracions. Això ha estat el més nou.

–Com per exemple...

–Doncs just fa uns dies ens vam reunir amb el director general dels Serveis Territorials d’Ensenyament pel futur institut La Sínia. Això com a regidor no ho feia, i ara sí.

–I quina és la situació de La Sínia, que fa anys que està en barracons a Can Fradera?

–Doncs hem quedat que al setembre els serveis tècnics faran una visita sobre el terreny, a l’Espai Central, a l’altra banda del Sot d’en Barriques. Creiem que és el lloc més idoni, ja que hi ha molts milers de metres per a cessió d’equipaments.

–Com t’has sentit rebut?

–Molt bé. Si abans ja em paraven molt pel carrer, ara encara més. I això, jo que sóc un enamorat de la política municipal, m’omple d’orgull, perquè he viscut tota la vida al poble i això es nota. Alguns fins i tot encara em diuen amb el nom que em deien els meus pares quan era petit.

–Es pot dir?

–No! (riu).

–I gaires crítiques?

–També, és clar. És que jo crec que això és bo. Malament aniríem. Sempre he cregut que les crítiques, fetes des del respecte, enriqueixen. Just ahir un senyor em va parar per dir-me que com era que no fèiem tal cosa. I li vaig explicar. I tot i que seguia dient que discrepava, em va agrair que li hagués explicat. De vegades, als polítics ens fa falta explicar-nos més i millor.

–I la resta de grups consistorials? Hi ha hagut temps perquè canviï un ambient que de vegades ha estat molt crispat?

–Sí, ha canviat l'ambient. En realitat mai ha estat dolent, però sí que he notat una molt bona disposició per part de la resta de grups. Faltes de respecte no les accepto, però si et diuen alguna cosa que fins i tot tu no has vist, sempre és una oportunitat de millora.

–Depèn de com vagin les properes eleccions municipals, potser caldrà arribar a acords amb altres formacions...

–O potser no! Sempre he mantingut que sóc un home de paraula. Crec que això s’ha perdut molt, però jo segueixo creient en la paraula d’algú. Si algú em dóna la seva paraula, no em cal signar cap document. Si algú no compleix un acord, em sento alliberat.

–Es refereix a algun cas en concret? Com l’acord de govern amb el PDeCAT?

–No, tampoc. En aquest cas no va ser una qüestió local, va ser absolutament cosa de les direccions dels partits. Bé, d’un dels partits...

–Creu que la situació política general, amb el 155, el procés, l’efecte Pedro Sánchez... pot influir en el vot local?

–És clar que pot passar. Però crec que la gent sap escollir molt bé, i una cosa són les autonòmiques i una altra les generals. I a les municipals, la gent valora sobretot la gestió i les persones per sobre de les sigles. Que no s’equivoquin gaire, que potser alguns partits tindran moltes sorpreses en les properes eleccions municipals.

–Com quins?

–Si ERC puja, que pot passar, veurem què passa amb el PDeCAT, o a la inversa, per què es reparteixen un mateix sector de vots. Ciutadans va ser la força més votada a Catalunya a les autonòmiques i ara ja s’està veient que estan perdent suports, i en canvi el PSC els està guanyant... Naturalment, ningú sap què passarà, però sí que dic que és molt difícil que la situació general es traspassi a un vot local, i que moltes agrupacions locals poden tenir sorpreses...

–Però què els diuen les enquestes internes a nivell de partit?

–Jo crec que hi haurà un partit que tindrà majoria absoluta. Són les meves percepcions i les meves sensacions. I si no, caldrà governar amb majoria simple, cosa que, de fet, ja estem fent. Però fins i tot si aconseguíssim majoria absoluta la nostra voluntat seguiria sent la d’arribar a acords amb altres forces polítiques. A més, ja ho hem fet en altres mandats amb Iniciativa, fet que demostra la voluntat de diàleg.

–Durant la recent elecció com a candidat del PSC ja va avançar que s’estava treballant en el programa electoral. I de moment ja es coneixen tres dels principals projectes...

–Sí: la piscina descoberta, el gimnàs municipal i una nova nau polivalent al costat de les dues que ja té el pavelló. És una aposta per l’esport i per fer salut que demostra la continuïtat que vull mantenir, perquè el projecte de poble continua sent el mateix. I si la gent ens dóna la seva confiança perquè continuem governant, així ho farem.

–Les obres del carrer Major quan podran estar acabades?

–Fins al setembre segur que no. No volem que sigui una actuació a curt termini. Ha de durar molts anys, i per això hem utilitzat un tipus de llambordes la col·locació de les quals és més lenta i costosa, però assegura més durabilitat.

–La següent obra a començar, una altra de les principals del mandat, és la de la reforma de la plaça de la Salut...

–Sí, està en procés de licitació. Aproximadament a mitjans d’agost es tanca el termini; per tant al setembre estarà adjudicada. Ja hem executat entre el 80% i el 90% del programa d'aquest mandat.

–Avui comença la festa major, que ha provocat crítiques per part dels veïns de l’entorn del parc de la Linera...

–Hem tingut en compte les demandes dels veïns i reforçarem la seguretat, tant amb els agents de la Policia Local com amb la col·laboració de Mossos i Protecció Civil. Tallarem més carrers de l’entorn de la Linera i algunes nits la música acabarà abans. Però sobretot cal fer una crida al civisme perquè tothom pugui gaudir de la festa sense molestar la resta de veïns.

 

Edicions locals