'Seria contraproduent aturar els serveis de salut mental, perquè perdríem molta feina ja feta'
–En què consisteix la teva tasca al servei de rehabilitació comunitària del servei de salut mental i addiccions de l'Hospital?
–Treballem amb persones amb trastorns mentals greus i el nostre objectiu és la rehabilitació perquè puguin tenir una recuperació plena i puguin fer una vida diària corrent.
–El perfil dels usuaris, per tant, quin seria?
–Poden tenir trastorns greus com l'esquizofrènia, trastorn bipolar o depressions severes. Però són persones autònomes, que viuen a les seves cases i que tenen potencial per recuperar-se.
–Tenint en compte que a causa de l'estat d'alarma heu hagut de cancel·lar les sessions presencials, com els hi continueu oferint el servei?
–Abans fèiem principalment activitats grupals, que ara no podem fer. Però els hi fem una assistència telefònica regularment. Encara no podem valorar si aquesta assistència telefònica és tan efectiva com la presencial, ho haurem de mirar, però sí que és cert que tant els familiars com els pacients ho estan agraint.
–Per què és important que, tot i el confinament, aquest servei no s'aturi?
–No podem deixar els pacients, hem de buscar la manera de continuar la tasca, perquè són persones que requereixen molta atenció. A més, seria contraproduent aturar-la, perquè perdríem molta feina ja feta. No seria gens bo aturar el procés de rehabilitació a mig camí.
–El que es perden són les activitats de grup?
–No del tot. Ara ens hem hagut de reinventar i creem vídeos d'esport adaptat o de receptes de cuina, els hi enviem perquè ells ho facin a casa i ens passin els vídeos. Intentem més o menys mantenir la mateixa rutina que abans. De fet, una professora de ioga, voluntària del servei, també els hi ha passat classes de ioga en vídeo perquè en puguin continuar fent. A més, ara també estem plantejant fer seguiment mitjançant videotrucades.
–Tot i les activitats i l'assistència telefònica, el confinament els pot agreujar els seus trastorns?
–Potser estant a casa sí que tenen més problemes i a vegades necessiten desfogar-se. Però és aquí on entrem nosaltres amb l'atenció personalitzada.
–Quins consells genèrics els hi doneu als vostres pacients per poder superar aquestes setmanes sense que sigui un gran tràngol?
–Els consells per als nostres pacients són els mateixos que per a la resta de la gent: mantenir un horari, no oblidar els descansos ni els àpats i buscar activitats per passar el dia de la millor manera possible.
Suport Covid amb videotrucades entre pacients i familiars
L'Hospital de Mollet ha començat a fer videotrucades entre pacients i familiars, mitjançant els serveis de Salut Mental i d'Atenció Espiritual. Es tracta d'una de les actuacions del programa Suport Covid, adreçat tant a pacients com als familiars, però també als professionals "que hi estan treballant a primera línia", explica Eva Domingo. Es tracta d'unes actuacions que principalment es porten a terme des de psicologia i psiquiatria.