"Posposar la prova de cribratge de càncer per la Covid pot ser molt perillós per al pacient"

Francisco Muñoz Cap del Servei de Medicina de l’Hospital de Mollet

Societat

"Posposar la prova de cribratge de càncer per la Covid pot ser molt perillós per al pacient"
"Posposar la prova de cribratge de càncer per la Covid pot ser molt perillós per al pacient"

Laura Ortiz

El càncer de còlon és el tipus de càncer de major incidència a Espanya i Catalunya, i el segon tipus de càncer que més morts va causar a l'any 2020. Segons dades de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), degut a la pandèmia, els programes de cribratge a Catalunya es van aturar causant un 60% de cobertura i una taxa de participació del 40%, quan el mínim desitjable és del 65%. En el marc del Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, que s'escau el 31 de març, parlem amb el Dr. Francisco Muñoz sobre la importància de la detecció precoç i els programes de cribratge que duu a terme el centre sanitari per disminuir la mortalitat de càncers com el de còlon o de mama.

–Quins programes de cribratges preventius desenvolupa l'Hospital de Mollet?
–Els programes massius poblacionals de detecció precoç que es realitzen des de l’Hospital de Mollet són els cribratges de càncer de còlon i els cribratges de càncer de mama. En el cas del càncer de mama, es realitzen mamografies cada 2 anys a les dones d’edats compreses entre 50 i 69 anys. En el cas del càncer de còlon, està adreçat a homes i dones entre 50 i 69 anys i es realitzen cada dos anys mitjançant una anàlisi de sang en femta.
–Quin és l'objectiu d'aquests programes?
–L’objectiu és la prevenció mitjançant la detecció precoç, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de la malaltia i augmentar-ne les probabilitats de curació. Tots dos són programes comuns a la comarca, coordinats mitjançant l'Oficina de Tècnica de Cribratge i on participen l’Hospital de Mollet, l’Hospital de Granollers i l’Atenció Primària.
–De quina manera funcionen?
–Pel cribratge de mama, les persones que poden formar part del programa reben una carta a casa convidant-los a participar-hi i, un cop acceptat, se li fa la notificació del dia i l'hora programada per fer-se la mamografia.
–I en el cas del càncer de còlon?
–La prova de detecció precoç del càncer de còlon, concretament la detecció de sang oculta en femta, es realitza des de casa. Quan la persona queda inclosa dins el programa de detecció precoç, rep una carta on se l'informa que pot dirigir-se a una de les farmàcies indicades per demanar el material per fer la prova i retornar-lo a la farmàcia. Els resultats es comuniquen per telèfon o carta i se li convida a participar en el programa.
–Com ha afectat la pandèmia a aquests programes de cribratge?
–Exceptuant els tres mesos del primer pic de la pandèmia, on des de l’Hospital es van realitzar només aquelles proves, consultes o cirurgies urgents, la resta del temps els cribratges de càncer de còlon i càncer de mama s’han mantingut amb total normalitat. Actualment, les agendes de cribratge estan funcionant a ple rendiment, però sí que potser es va detectar una lleu disminució de la participació en alguns dels mesos anteriors.
–Per què creieu que va passar això? Per por?
–La situació actual de pandèmia podria haver generat la sensació que és més segur posposar la prova un temps, però això no és cert. L’Hospital segueix les mesures de seguretat pertinents, incloent-hi una PCR a la persona atesa, i per contra posposar la prova podria arribar a ser molt perillós pel pacient. Per això cal seguir animant a realitzar-se els cribratges en el temps estipulat per minimitzar el risc de proliferació de dos tipus de càncer amb una alta incidència en la població.
–Quins són els beneficis de participar en els programes de cribratge?
–El principal benefici és que els programes de cribratge permeten detectar possibles lesions de forma precoç i això és clau per augmentar les probabilitats de curació de la malaltia. És per això, que creiem que els cribratges precoços de càncer són prioritaris fins i tot en la situació actual.
–Com es detecten aquestes lesions amb les proves?
–La mamografia permet detectar possibles lesions en estats molt embrionaris que, en cas de dubte, podrien requerir una biòpsia per assegurar si són benignes o malignes. En el cas de càncer de color, un resultat positiu de sang en femta pot indicar la presència de pòlips que han de ser controlats, malgrat que la possibilitat que siguin un càncer és també baixa.

Edicions locals