'Si les emissions d'òxid de nitrogen creixen a Mollet, peatonalitzem el centre per revertir-les'

Jordi Brunés i Pol Ansó Tresorer i secretari de la FAV Mollet

Societat

'Si les emissions d'òxid de nitrogen creixen a Mollet, peatonalitzem el centre per revertir-les'
'Si les emissions d'òxid de nitrogen creixen a Mollet, peatonalitzem el centre per revertir-les' | S.C.

Sergio Carrillo

La Federació d'Associacions Veïnals (FAV) de Mollet vol que l'Ajuntament ampliï el procés de participació per a l'elaboració del POUM de la ciutat. Ens ho expliquen en Jordi Brunés (esquerra) i en Pol Ansó (dreta), tresorer i secretari de la FAV, amb la presència de la presidenta, Teresa Prades.

– Com us agradaria poder participar en l'elaboració del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM)?
– Pol Ansó: La proposta que els farem en la reunió que tenim prevista el 6 d'abril és que s'allargui el procés de participació d'una manera més real, que seria que l'equip redactor munti una paradeta en cadascun dels barris i allà, durant unes hores, reculli la informació dels veïns. El que s'ha fet fins ara ha sigut molt curt i no centrat en els detalls dels barris.

– Quines accions participatives ha endegat l'Ajuntament fins ara?
– Pol: Hi ha hagut tres jornades. Una paradeta al mercat dels dimarts amb una informació mínima de cara a la galeria i amb una anàlisi que realment no era part del POUM.
– Jordi Brunés: L'etapa que hem vençut ara és la part informativa en què ells han anat documentant quin model de ciutat tenim actualment, i això és el que estava exposat allà, però semblava una parada més del mercat.
– Pol: La segona van ser unes excursions en què vam escriure allò que detectàvem als diferents barris, però, per exemple, no vam passar ni per l'Estació del Nord, ni per Riera Seca, ni per Can Pantiquet. I la tercera i última jornada va ser un petit taller d'unes dues hores al Museu Abelló. Allà vam afegir moltíssimes reivindicacions i el que volem és que tot això aparegui en la redacció del POUM. Però ens trobem que hi ha coses que no apareixeran, i també que això no va ser suficient. Com que no ha sigut prou, proposem ampliar-ho d'una manera que creiem que seria més participativa.

– En què consistirà la reunió de dimarts?
– Jordi: D'entrada vam demanar una reunió amb l'equip redactor del POUM i ens han plantejat que vindria el director i vindrien diferents persones implicades de l'Ajuntament.
– Pol: Una reunió a quatre bandes amb l'equip redactor amb el cap al davant, l'Ajuntament amb el gerent i dos arquitectes, la FAV i el Col·legi d'Arquitectes.
– Jordi: Possiblement hi acabem incorporant algú més que tingui coses a dir, com Mollet Pedala. En tot cas, l'objecte d'aquesta trobada és eminentment tècnica. Crec que tots els que participarem serem tècnics o arquitectes. Per part de la FAV, tant el Pol com jo ho som. No és un tema polític el que hi debatrem.

– Quin és l'objectiu d'aquest POUM?
– Pol: La idea principal és determinar quin model de ciutat volem per Mollet pels propers 20 o 30 anys, però veiem que el nostre model és massa diferent del seu. El model de l'Ajuntament és el de l'oportunitat: vendre tot allò que sigui possible, i si creixem, creixem. I en el nostre model creiem que hi ha una reflexió més profunda sobre què volem.
– Jordi: Som 50.000 habitants i segurament hi ha 50.000 visions diferents de Mollet, però cal intentar consensuar el POUM a base de transparència, de trobades i reunions, que creiem que no han sigut prous.
– Pol: No n'hi ha hagut suficients, i les que hi ha hagut no han sigut prou extenses ni prou participatives. Per tant, la informació que hi ha és molt vaga.

– Com voldríeu que fos aquesta ciutat?
– Pol: Hi ha temes que són cabdals. La contaminació de l'aire és cabdal i, per tant, la mobilitat també ho és.
– Jordi: Com la població es mou dins d'aquesta trama urbana també és important; si ens creiem el Mollet 30 i la mobilitat urbana en bicicleta o amb sistemes no contaminants; o com aquesta ciutat es relaciona amb l'entorn. Entenem que l'equip redactor està tenint present tot això, però nosaltres voldríem saber de quina manera i si podem aportar-hi un granet de sorra. No es tracta tant d'un tema de confrontació, sinó d'aportar coneixement propi. Entenem que ells són els tècnics i que són qui estan capacitats per fer-ho, però també entenem que nosaltres tenim alguna cosa a dir.
– Pol: Sobretot fent propostes des d'una òptica real, perquè moltes de les coses que es presenten al POUM són ideals, i nosaltres volem aterrar-ho. Fer una zona a Can Prat d'I+D on vindrà la gent del 22@, o fer pisos d'alt estànding per pujar el nivell de renda de la gent de Mollet són idees, que no entrarem a debatre, però nosaltres apostem per un Mollet de coses reals: si l'aire o el soroll estan matant la gent o no, si el petit comerç està putejat en contra de les grans zones comercials... De fet, el Calderí ha d'incorporar un altre hipermercat més. Quin ha de ser el model de comerç de Mollet?

– Doneu per feta la urbanització del Calderí?
– Pol: Ja veurem. Fa pinta que anirà per la via judicial. Tot el que ha fet l'Ajuntament està ple de forats i, per tant, és probable que, com en altres POUM, i a Mollet tenim experiència, acabi caient per un tema legal.
– Jordi: Ens costa entendre la urgència del Calderí, tenint en compte que estem planificant quin model de ciutat volem els propers 20 anys. Que en un procés participatiu, d'estudi molt extens, en què defineixes tota la ciutat, una part tan gran del sòl urbà estigui fora d'aquest debat ens sembla molt sorprenent. Ens han dit que els promotors ja fa 20 anys que s'esperen, però qui s'espera 20 anys pot esperar-ne dos o tres més fins que acabi aquest procés.
– Pol: Per lògica, el Calderí hauria d'estar inclòs en el nou POUM, però hi ha altres interessos darrere, i sabem que a través del POUM la urbanització s'allargaria anys. El que intenten amb aquesta modificació del POUM antic és accelerar-ho per ingressar diners quan abans per arreglar la caixa, que sabem que està malmesa.

– Entenc que en el Mollet del futur no coincidiu amb el consistori.
– Jordi: Històricament no n'hem coincidit gaire. No sabem ara què es plantejarà, però ens temem el pitjor.
– Pol: Està clar que nosaltres tenim una visió menys mercantilista del tema. Ens preocupa que Mollet sigui la setena ciutat d'Europa amb l'aire més contaminat; que els nivells d'òxid de nitrogen cada dia superin el màxim establert; que Mollet sigui la setena ciutat de Catalunya amb més pisos buits. Nosaltres volem donar resposta a totes aquestes dades objectives i el que fa el POUM és el contrari. Com has d'abaixar les emissions d'òxid de nitrogen si estàs creixent amb 10.000 habitants més i amb 2.000 cotxes més? La seva anàlisi pot ser la mateixa, però el que ells aporten no són solucions, sinó que incrementen el problema encara més. Nosaltres no tenim aquest pes de l'economia a sobre i, per tant, diem: si les emissions van enlaire, nosaltres volem peatonalitzar el centre de Mollet per revertir-les; si veiem que hi ha pisos buits, fem una estratègia amb el govern central per alliberar-los.
– Jordi: La fase on veurem confrontats els models o no és imminent, em sembla que és una qüestió de mesos que presentin un pla, però sí que ens hi voldríem anticipar i per això reivindicàvem aquesta participació. No volem que ens ho presentin a correcuita, perquè pensem que la part participativa del POUM encara no s'ha executat de la manera correcta.

Edicions locals