Afadis Baix Montseny, cooperativitzant la diversitat funcional

Eva Fernández, Anna Romaní i Míriam Medina Psicòloga, administrativa i usuària d'Afadis

Experiències de l'Ateneu Cooperatiu

Afadis Baix Montseny, cooperativitzant la diversitat funcional
Afadis Baix Montseny, cooperativitzant la diversitat funcional

Les càmeres de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental han visitat aquesta primavera l’Associació de Famílies amb Discapacitat del Baix Montseny (Afadis), a Santa Maria de Palautordera, per conèixer aquesta entitat que recentment ha fet el pas d’associació a cooperativa. Ens atenen l’Eva Fernández, psicòloga i responsable del centre ocupacional, l’Anna Romaní, administrativa i tècnica en comunicació i la Míriam Medina, usuària d’Afadis.

- Com ha evolucionat Afadis?
- Eva: Afadis va néixer de la necessitat de les famílies, que buscaven un recurs que no existia en aquest territori, i van veure que la seva forma jurídica més pertinent era l’associació. Com a bon indicador en tot procés natural, van trobar que a mesura que anaven passant els anys se’ls hi quedava curt, i per això van sol·licitar una subvenció, un finançament Singular, a la Generalitat, que va ser concedit. A través d’aquest van poder cooperativitzar l’associació. Aquest és un procés que s’ha anat fent durant el darrer any i que ha culminat aquest any. I això què ens permet? A part de professionalitzar tots els serveis d’Afadis, ens permet també establir objectius estratègics a mitjà i llarg termini molt més ambiciosos.

- Un fet distintiu de la cooperativa és que les usuàries també en són sòcies.
- Eva: Sí, Afadis ha volgut que tinguessin tant veu com vot les persones usuàries, així com les famílies i els treballadors.

- Quina vinculació heu tingut amb l’Ateneu Cooperatiu?
- Anna: L’Ateneu ens ha donat molt suport en tot moment, perquè ells ho coneixen molt a fons, treballen amb moltes entitats i els hi donen suport. Des de l’inici hem tingut el seu suport perennement per a la transformació d’associació a cooperativa.

- Quines activitats feu a Afadis?
- Míriam: Fem caminades, costura, de vegades fem colònies, algunes manualitats.

- Quina és la tasca de l’entitat?
- Míriam: Afadis ajuda la gent que està discapacitada intel·lectualment. Així podem ajudar-nos entre tots. Per exemple, la Maria m’ajuda a cosir, ens ajuda a fer moneders, clauers...

- Com a usuària, per què t’agrada venir-hi?
- Míriam: Per què m’ha canviat la vida molt de cop i m’hi sento molt estimada.

- Eva, cal destacar que el vostre centre està reconegut per la Generalitat.
- Eva: L’any 2019 es va decidir fer aquest tomb de centre de dia a servei de teràpia ocupacional, i per fer això cal iniciar uns tràmits amb la Generalitat. Actualment ja els hem culminat i, per tant, hem estat acreditats per la Xarxa Pública de Serveis Socials com a entitat proveïdora de servei i això vol dir que complim els estàndards de qualitat en el servei que oferim, en com l’oferim i en la diversitat de professionals que som per oferir-ne.

- Quina capacitat teniu?
- Eva: A través del servei de Teràpia Ocupacional oferim atenció de 9 h a 17 h a persones amb un grau de discapacitat reconegut major o igual a un 65%. Actualment són 11 persones usuàries que acudeixen al nostre servei, 3 vacants pendents de reincorporar-se i una capacitat registral de fins a 20 persones.


 

Edicions locals