'Quan passin les eleccions renegociarem el conveni amb el govern, perquè és insuficient'

David Nocelo President de la Protectora d'Animals Parets

Societat

'Quan passin les eleccions renegociarem el conveni amb el govern, perquè és insuficient'
'Quan passin les eleccions renegociarem el conveni amb el govern, perquè és insuficient'

Sergio Carrillo

–Què és el millor que trobeu a la Protectora?
La gent que hi ve amb unes ganes de treure un gos d'aquí, adoptar, amb una responsabilitat bestial. I veus aquells que són realment bones persones i que saps que el gos que surti d'aquí amb ells estarà la mar de bé.

–I el pitjor?
Qui ve a deixar un gos amb males maneres. Qui ha maltractat un animal, qui l'ha deixat a qualsevol lloc, qui l'ha tirat dins d'un contenidor, qui li pega pallisses. Sembla que només surtin a les notícies, però existeixen i són mala gent. Contra això també has de lluitar.

–Quantes adopcions feu a l'any?
Més de 200 gats i uns 100 gossos; ens movem per sobre de les 300 adopcions anuals.

–Com us arriben els gossos?
Els recollim de la via pública, perquè tenim el conveni amb l'Ajuntament per fer-ho. Però a vegades els venen a portar aquí o fem algun rescat d'algun lloc amb la Policia Local o amb Mossos. La majoria els recollim de Parets, però també hi ha gent que es vol desfer del seu animal i el cedeix. Estem només per Parets, però si arriba algú de fora amb el gos i no saps què farà amb el gos, l'agafes, perquè no pots tancar els ulls.

–Per què creus que es donen tants casos de maltractament animal?
És una cosa d'educació. Si és el que has vist a casa, possiblement faràs el mateix que feia el teu pare o el teu avi. Però també hi ha mala gent, persones que pel que sigui són dolentes i, a més, no tenen remordiments. La gent fa bestieses i no té cap remordiment. Et deixen un gos de qualsevol manera, giren, marxen i no miren enrere.

–Qui s'encarrega de gestionar els problemes que arrosseguin els gossos que us arriben?
Tenim gossos que venen amb problemes greus i ho gestionem amb un equip d'educadors i els anem treballant com podem. Fem unes pautes per a cada gos i els voluntaris també intenten seguir-les. Som uns quatre educadors, però també hi ha gent que no és educadora però que ha remenat molts gossos a la seva vida i té traça. Aquests també els apuntem al carro ràpid.

–El vostre gran hàndicap és l'econòmic, amb un conveni amb l'Ajuntament que no dona per assumir ni la part veterinària. Com ho podreu resoldre?
Ara hi ha eleccions i quan passin renegociarem el conveni, perquè és totalment insuficient. Ens estem endeutant cada any una mica més i no és viable. Només de pensar el que podríem si disposéssim de recursos suficients... Intentarem augmentar la subvenció al màxim que es pugui i també volem buscar altres vies: anar de la mà de l'Ajuntament per aconseguir donacions o convenis amb empreses. Ens centrarem a augmentar la subvenció i els ingressos, perquè sinó és impossible seguir.

–Quin és el vostre deute actual?
Tenim un deute de més de 20.000 euros amb el veterinari, que és el Movet (Mollet), que ens deixa anar fent, perquè anem pagant de tant en tant factures, però ells són una empresa i tampoc tenen per què fer-ho. Volem eixugar quan abans millor el deute. 

–Quin és el vostre tret diferencial?
El que ens diferencia de tothom és que aquesta protectora es gestiona íntegrament amb voluntaris; no hi ha ni un euro per pagar sous.

–Ara sou una setantena de voluntaris. Quines tasques fan?
Els que es volen implicar més, o al centre o a les colònies de gats, que també les gestionem, fan un voluntariat més compromès i molt complet. Neteja, menjar, medicació, educació dels animals... Si ets voluntari, vols aprendre i tens ganes de treballar, aprendràs molt perquè faràs moltes coses. I els que es volen implicar menys, poden venir a passejar gossos al seu temps lliure. També ens serveixen perquè els gossos surten al carrer i fan vida gairebé com si estiguessin en una casa.

–Què ha de tenir un bon adoptant?
Ha de ser solidari i responsable, perquè quan treus un gos d'una protectora li estàs salvant la vida, i estàs deixant espai perquè en pugui entrar un altre, que també és molt important. La gent que ve a adoptar fa un acte d'amor i responsabilitat.

–Com valoreu que els animals acabin anant a parar a bones mans?
Abans d'adoptar has de venir a fer vincle amb el gos, perquè en el moment de la preadopció del gos, en què te l'emportes una setmana a casa per provar a veure què tal, tu ja tinguis un vincle amb aquest gos. Moltes vegades quan ve la gent que vol adoptar, el gos ja el veus que es posa content. Llavors ja comencem bé. I durant la preadopció fem un seguiment amb un educador perquè tot vagi ben dirigit.

Edicions locals