L’Escola de Natura de Parets detecta els primers casos catalans d’un fong que mata els amfibis

La detecció s'ha fet en sis animals procedents de quatre poblacions catalanes

Societat

El Grup d’Investigació de l’Escola de la Natura de Parets ha estat el primer a detectar casos documentats a Catalunya de quitridiomicosi, una malatia provocada per d’un tipus de fong que afecta els amfibis i els provoca la mort. La detecció està vinculada al projecte Grafi, desenvolupat per l'equip d'investigació en col·laboració amb la Societat Catalana d'Herpetologia i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya.

Durant una de les anàlisis genètiques realitzades en el marc del projecte, els especialistes van descobrir positiu en els fongs en un total de sis individus de quatre poblacions diferents del Moianès, la Ribera d’Ebre, el Montsià i el Vallès Oriental.

La principal hipòtesi sobre la procedència d’aquest fong és sud-africana, en un moment en el que aquest fong era desconegut i on es van distribuir milions de granotes per la investigació científica i l'aquariofília. 

A la península Ibèrica va ser detectat per primera vegada al Parc Natural de Peñalara al 1997 en el tòtil comú, i des d'aleshores s’han fet estudis que confirmen la seva àmplia distribució i que el localitzen a l’Aragó, el País Basc, la Comunitat de Madrid, Extremadura, Andalusia i la Comunitat Valenciana.

La situació dels amfibis de tot es món és crítica per l’amenaça de la quitridimicosi, que afecta un terç de les gairebé 7.000 espècies que hi ha al món. Aquest fong es va reconèixer primer com un organisme patogen l'any 1998, i va ser descrit com una espècie de quitridi al 1999.

Aquest quitridi ha estat trobat en tots els continents i fins ara se li atribueix l'extinció de 250 espècies. Per aquesta raó l'Organització Mundial per a la Sanitat Animal l'ha inclòs en la llista de malalties de declaració obligatòria, de manera que es converteix així en la primera gran amenaça pels amfibis així com per a la biodiversitat del planeta.

Edicions locals