Juan Jorquera, M. Rosa Naqui i el Ball de Gitanes rebran la Medalla de la Vila de Parets

La proposta serà sotmesa a votació al ple municipal d'aquest dijous al vespre

Societat

Juan Jorquera Rodríguez i M. Rosa Naqui Costa, a títol individual, i la colla del Ball de Gitanes de Parets, com a entitat, són les persones i l’associació proposades al ple, que se celebrarà avui dijous, com a mereixedors de la Medalla de la Vila 2016. La cerimònia institucional de lliurament tindrà lloc dijous 1 de desembre, a les 19.30 h, al Teatre Can Rajoler.

El pintor Juan Jorquera Rodríguez va néixer a Santo Tomé (Jaén) el 24 de gener de 1952. Al llarg de la seva trajectòria, ha exposat principalment a Andalusia i Catalunya, i ja suma més de 600 premis. Destaquen el 1r Premi Europa a Itàlia i el 1r Premi Internacional de Barcelona, ambdós guanyats el 1998. Pel que fa a les exposicions, en comptabilitza més d’una vintena, arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol.

M. Rosa Naqui Costa va néixer el 8 de febrer de 1938, al carrer del Racó número 1. Naqui ha estat, entre d’altres, membre de la Colla de Gegants, Grallers i Bestiari de Parets del Vallès des de la fundació de l’entitat, l’any 1996; ha col·laborat amb l’Orfeó Sant Esteve, va formar part del repartiment d’algunes de les obres de teatre que organitzava Joan Anfruns, ha participat en el Voluntariat per la Llengua, és voluntària dels tallers de pintura i d’altres matèries al Casal d’Avis Ca n’Oms. Ha estat activista i dinamitzadora cultural, i una col·laboradora entusiasta en el món de la cultura local.

Finalment, la Colla del Ball de Gitanes de Parets serà reconeguda per la seva trajectòria. És una de les agrupacions més antigues de la nostra vila. Fins al 1936, a Parets hi havia hagut tres colles, la de Can Rajoler, la del Jardí i la de la Cooperativa. Després de la Guerra Civil, només es va permetre una sola colla i les ballades van començar a ser molt esporàdiques. A partir de 1975 es van revifar les ballades i la colla es va constituir legalment la temporada 1987-1988.

Les Medalles de la Vila són atorgades per l’Ajuntament, amb caràcter biennal des de l’any 2008, en reconeixement de les persones o col·lectius que han contribuït a l’enaltiment del municipi i a la seva projecció arreu, i confereix a qui les obté el tractament de paretà o paretana il·lustre.

Edicions locals