Inaugurada l’escultura de Plandiura a l’entrada de Parets

L’obra forma part d’un conveni amb les indústries de la zona i no ha tingut cost per a l'Ajuntament

Cultura

La rotonda de l’estany de l’avinguda Francesc Macià ha acollit aquest migdia la inauguració oficial de la nova escultura de ferro de l’artista taradellenc Josep Plandiura, que ha comptat amb la presència de les autoritats de l’Ajuntament de Parets i s'ha amenitzat amb les actuacions dels Diables i la colla del Ball de Gitanes. L’acte, de caire popular, ha atret als ciutadans que han conegut les particularitats de la creació que dóna la benvinguda al municipi.

Sobre el cost de l'escultura, fonts de l'Ajuntament han volgut aclarir que la peça forma part d'un conveni que va formalitzar-se amb el teixit industrial de Parets, amb la voluntat de col·laborar en projectes culturals, artístics i educatius. L'aportació econòmica està assumida íntegrament per ells i, per tant, no té cost per a les paretanes i els paretans perquè no s’ha requerit l’assumpció de cap partida extra de l'Ajuntament.

El conveni amb l'artista internacionalment reconegut, conté dues parts. La primera part tracta l'elaboració de diferents escultures que puguin ubicar-se a diversos indrets del municipi i per a potenciar la cultura, l'art i la identitat de la localitat. La segona part consisteix en un procés participatiu i educatiu amb alumnes d'instituts i escoles del poble, que aprenguin i col·laborin en la confecció de cada obra, i coneguin les tècniques escultòriques de feina.

Dades tècniques de l’estructura

L’obra té unes dimensions gairebé gegantines –amb una mida de 15 metres d’alçada i un pes de tres tones– i està feta amb acer corten sobre una base de 4x3 metres. Amb les formes inequívoques de l’estil particular del ja conegut com ‘escultor del ferro’, l’obra presideix l’entrada del municipi i és visible des de lluny. Per a fer-la, l’artista, que des del 2013 té ubicat el seu taller a la masia de Can Serra del municipi, ha necessitat quatre mesos de feina constant.

Plandiura té altres obres a Parets com El Pedró, encarregada al 2015 per la família Buxó com a homenatge a Josep M. Buxó Carreras, propietària dels terrenys de l’espai rural de Can Serra. L’autor té creacions repartides per tot el món, des del Vallès Oriental –a Sant Pere de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera o Granollers– i la resta de Catalunya –Blanes, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet–, fins a les Canàries, els Estats Units, Puerto Rico o França.
 

Edicions locals