El PDeCAT trenca el pacte de govern amb el PSC de Parets

L'assemblea del partit ha decidit per àmplia majoria que el regidor Raül Urtusol abandoni l'executiu

Política

Després de 18 mesos al govern de Parets, el regidor del PDeCAT, Raül Urtusol, trenca l'acord de govern amb el PSC. El partit ho decidia el passat 30 d'octubre després que una àmplia majoria de membres de l'assemblea local votessin a favor de trencar el pacte de govern.

Urtusol ha explicat que la decisió s'ha pres davant "les actuals circumstàncies d'excepcionalitat que viu el país" i ha assegurat en una roda de premsa celebrada aquest dijous que la decisió "no té res a veure amb el treball de l'equip de govern".

De fet, Urtusol defensava els fins ara companys de govern socialistes i assegurava que en les qüestions que s'han tractat d'àmbit nacional "han estat el màxim de sensibles i coherents" i ha posat com a exemple els manifestos institucionals contra la violència policial de l'1 d'octubre, per demanar la llibertat dels Jordis i els consellers, contra l'article 155 i per criticar el procés de judicialització que pateix el govern català.

A la roda de premsa, que s'ha fet a la sala de plens de l'Ajuntament "per respecte a la institució", ha dit Urtusol, també ha assistit el president comarcal del PDeCAT, Àlex Sastre, qui donava suport a la decisió pressa pel partit a nivell local.

Sastre ha explicat que el PDeCAT va marcar unes línies vermelles per mantenir els acords de govern als ajuntaments, que passaven perquè "es condemnés la violència, els empresonaments i l'aplicació del 155". Amb tot "l'autonomia local i el principi de radicalitat democràtica –que fa que la decisió final sigui la que voti l'assemblea local que és qui coneix el poble– estan per sobre de les línies marcades pel partit des de Granollers o Barcelona", ha assegurat Sastre.

Per a Urtusol, malgrat a Parets s'han complert els requisits per poder mantenir el pacte amb el PSC, el fet que Jordi Turull, un dels membres del govern català empresonats, sigui veí de Parets ha pesat sobre l'assemblea. "S'ha prioritzat treballar en l'àmbit nacional perquè en l'àmbit local s'està treballant bé i és més còmode i coherent treballar ara pel país des de fora del govern", ha explicat Urtusol. 

El regidor ha assegurat que surt del govern municipal però "seguiré treballant pel poble en la mateixa línia, de manera constructiva. Vaig entrar a l'Ajuntament per fer, sumar i construir i crec que ho puc continuar fent des de l'oposició".

Amb aquest trencament, l'equip de govern de l'alcalde, Sergi Mingote, torna a quedar en minoria tot i que la bona sintonia mostrada en els darrers mesos entre PSC i PDeCAT –segons Urtusol, Mingote estava disposat a parlar per donar continuïtat la pacte– no fan preveure massa problemes per tirar endavant projectes de govern.
 

Edicions locals