Parets aprova les ordenances amb la crítica per manca de diàleg de l’oposició

El govern local rebutja la demanda de rebaixa de l'IBI exposada per Ara Parets ERC, NOPP i Cs

Política

L’equip de govern de Parets aprovava dimarts de manera definitiva les ordenances municipals per al 2018 després de desestimar les al·legacions presentades per Ara Parets ERC i NOPP. De fet, algunes d’aquestes al·legacions ni tan sols van ser ademses. És el cas de les relatives a l’Impost de Béns Immobles (IBI) que el govern local ni tan sols va debatre ja que aquest impost enguany no s’ha modificat i, per tant, no se li poden fer esmenes.

Les ordenances van ser aprovades amb els vots a favor de PSC i el regidor del PDeCAT, que, tot i ja no pertànyer al govern municipal, en el moment de la seva elaboració encara hi formava part. Per la seva banda, els grups de l’oposició, aquest cop, van votar-hi en contra després que en el ple del passat 19 d’octubre, Sumem Parets, Ara Parets ERC, C’s i NOPP abandonessin la sessió plenària en el moment de les votacions en protesta per “la falta de diàleg de l’equip de govern”.

De fet, aquest va ser l’argument que van tornar a posar sobre la taula els grups de l’oposició per rebutjar la proposta del govern.      El regidor de Sumem Parets, Antonio Molina, va criticar que l’equip de govern no plantegés un procés de negociació previ per consensuar propostes. “L’any passat ja vam proposar mesures per fer les ordenances més progressives i altres relacionades amb el medi ambient i no hi ha hagut temps per debatre-les”, deia.

Per la seva part, el portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, va reiterar la demanda del seu partit de rebaixar l’IBI un 5%, una mesura que suposaria deixar d’ingressar 380.000 euros en dos anys. Segons Seguer, però, la bona situació financera de l’Ajuntament permetria aquesta rebaixa que es podria compensar amb altres ingressos provinents, entre d’altres, de l’IAE i les plusvàlues. A més, tot i que Ara Parets ERC sí va mantenir una reunió amb el govern –a instàncies dels independentistes– per tractar les ordenances, Seguer lamentava que aquestes reunions no s’hagin fet amb la resta de grups de l’oposició i plantejava la creació d’una taula de tots els grups polítics de cara al 2019 per treballar les ordenances. “Seria la millor manera perquè el govern demostri públicament que realment hi ha mà estesa”, opinava.  

En el mateix sentit, la regidora del NOPP, Rosa Martí, va acusar l’equip de govern de “menystenir” els grups de l’oposició. “Sembla que tinguin por al debat”, etzivava. Martí també defensava una rebaixa de l’IBI, en aquest cas del 3%, i la modificació del sistema de plusvàlues. “Espero que alguna vegada se n’adonin que l’oposició també fa bones propostes. Han privat la població de tenir un pressupost i unes ordenances més plurals”, considerava.
Finalment, el regidor de Cs, Manuel Losada també criticava la manca de reunions amb el govern per treballar les ordenances –unes trobades que sí es van convocar els dos anys anteriors– i reclamava, també, una rebaixa de l’IBI. “El nostre programa parlava de reduir-lo un 5%en els quatre anys de mandat i aquest es podria haver baixat entre un 2 i un 3%”, assegurava.

L’IBI, “l’impost més just”
Davant l’allau de crítiques de l’oposició, el regidor d’Hisenda, Francesc Juzgado, reconeixia que enguany, l’equip de govern no ha convocat les reunions i ha deixat “la iniciativa” als grups de l’oposició. Juzgado, a més, assegurava que l’any vinent pressupostos i ordenances es tornaran a aprovar conjuntament perquè “és una qüestió de calendari. Fer-ho així ens permet que puguin entrar en vigor l’1 de gener”, deia.

Per la seva part, sobre les demandes de rebaixa de l’IBI, l’alcalde, Sergi Mingote, recordava que aquest és un impost que està congelat i rebutjava la rebaixa. “Aquest és l’impost més just perquè paguen més els que més tenen. És una qüestió ideològica”, concloïa  n  l.ortiz

Edicions locals