L'Ajuntament de Parets assumirà íntegrament l'encariment de l'11,8% del rebut de l'aigua

La mesura suposarà una despesa per a les arques municipals d'uns 60.000 euros anuals

Societat

El govern de Parets ha decidit que assumirà íntegrament l'11,8% de pujada del preu d'aigua que ha entrat en vigor aquest 1 de gener després de la decisió de l'ACA de pujar la tarifa de la compra d'aigua en alta a les empreses subministradores i ajuntaments.

El passat 28 de desembre, el Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua va decidir, amb els vots en contra dels representants del món municipal, aprovar un increment de la tarifa del servei en alta, és a dir, del preu que Aigües del Ter Llobregat (ATLL) cobra a les empreses subministradores de Barcelona i la seva àrea. Aquesta pujada, que repercutirà en els rebuts de l’aigua de les llars i les empreses, segons fonts de l’ACA, pot suposar un augment aproximat de 10 cèntims/m3 o un euro al mes per família.

El govern paretà considera que aquesta pujada és “desproporcionada i injusta” i per aquest motiu assumirà íntegrament l’increment de l’11,88% del cost del servei –tant en el cas del subministrament domèstic com a empreses i indústries–, una decisió que suposarà una despesa de 60.000 euros anuals de les arques municipals, que s’hauran de treure d’altres partides del pressupost de 2018. “Podem assumir el cost perquè l’Ajuntament té una economia sanejada però hi haurà altres ajuntaments que no ho podran assumir i això repercutirà en les butxaques dels veïns. Nosaltres farem un reajustament de les partides del pressupost”, explica l’alcalde, Sergi Mingote, ha assegurat que la decisió és ferma i que s’haurà de formalitzar, sigui amb un decret d’Alcaldia o amb un acord en junta de govern.

Mingote, membre del Comitè Executiu de la Federació Catalana de Municipis, explica que en la reunió del Consell d’Administració de l’ACA, el món municipal va demanar que l’increment es deixés sobre la taula, com ja s’havia fet en altres ocasions. “D’una banda, perjudicarà els usuaris, però, també consideràvem que era millor no aprovar un increment de tarifes quan és un tema que està judicialitzat”, diu Mingote en referència al litigi que existeix entre la Generalitat, Acciona i Agbar per la concessió de la gestió d’ATLL.

Xarxa municipal d'aigua
Actualment, l’Ajuntament de Parets destina uns 600.000 euros anuals a la compra d’aigua en alta a Aigües Ter Llobregat, que suposa el 60% del subministrament total d’aigua al municipi. L’abastament es completa amb recursos hídrics propis, una xarxa de pous municipals que proporcionen el 40% restant de l’aigua a Parets. El regidor de Serveis Econòmics, Francesc Juzgado, avança que el govern local i CASSA, empresa concessionària del servei a Parets, estan estudiant la possibilitat d’incorporar un nou pou a la xarxa d’abastament d’aigua municipal i quin seria el cost per potabilitzar-la.

Edicions locals