El projecte 'L'Abans' aterra a Parets i demana als veïns que els cedeixin fotografies antigues

Es tracta d'un àlbum que recull imatges d'entre el 1891 i el 1976

Societat

El projecte L'Abans (de l'editorial Efadós SL), que recull fotografies històriques del passat dels pobles de Catalunya i les Illes Balears, ha arribat a Parets. Però per tirar-ho endavant, es necessita la col·laboració ciutadana amb la cessió de fotografies fetes al municipi d'entre l'any 1891 i el 1976.

Després d'una primera cerca d'imatges realitzada per l'autor (Josep Maria Tarrés) i el documentalista (Jaume Anfruns),  i la incorporació d'imatges de l'arxiu municipal, el projecte ja compta amb un miler de fotografies. Però el coordinador de la col·lecció L'Abans, Jaume Alcázar, calcula que podrien arribar a les 5.000. Totes aquestes han d'anar sortint dels àlbums familiars dels veïns paretans.

Tarrés recordava dijous en l'acte de presentació de L'Abans que "qualsevol fotografia és una base d'informació; la història no la fan les elits, la fem entre tots, i entre tots podem facilitar qualsevol fotografia o document que ens pugui ser d'utilitat per veure com ha anat el passat". I Anfruns va insistir a donar molt valor a les imatges, tot i que la gent pugui pensar que no tenen cap valor: "Potser tenen una fotografia en la qual hi ha el pare quan es va casar, però darrere hi ha un edifici que ja no existeix". Un bon exemple d'una imatge que serviria per a un estudi posterior de la història del municipi.

L'àlbum sortirà en fascicles, el primer dels quals estarà disponible a l'octubre, i a partir d'aquell moment cada setmana es posarà a la venda un nou fascicle fins a un total de 52. La idea de no vendre l'àlbum sencer, a més de perquè té unes dimensions de gran tamany, és per dos motius: primer, perquè l'experiència dels 120 volums que ja han realitzat en altres municipis confirma que  en sortir progressivament, més gent cedeix fotografies familiars per enriquir el llibre; segon, perquè en vendre llibrets més prims, es facilita que setmanalment, a més de mirar les fotos, es llegeixin els texts que les acompanyen. D'aquesta manera, el llibre, que està format per set capítols, quan surti al mercat només tindrà acabat el primer. La importància ciutadana és cabdal.

Servei per fer història
L'autor, Tarrés, va assegurar que "no és un treball pròpiament d'història, ni pretén ser-ho, sinó que és molt millor encara: és un recull gràfic". És a dir, "és una eina molt potent per després reinterpretar el passat i per donar peu a què les noves generacions tinguin al seu abast una sèrie de materials que puguin ser útils per reconstruir el que ha estat la història del nostre passat".

De fet, allò que pot sorprendre d'aquestes imatges antigues (totes en blanc i negres), "no és més que la quotidianitat de la gent que ens ha precedit", com apuntava Tarrés: festes tradicionals (moltes de caràcter religiós), tasques ordinàries, practicar esport, ballar a l'envelat com a manera de relacionar-se socialment, canvis urbanístics, etc. "Són tota una mena d'aspectes que probablement ningú ha valorat excessivament a casa seva perquè les ha vist molt en clau familiar, però que quan es veuen una al costat de l'altra, donen una visió global. L'aportació que pugui fer qualsevol persona d'una foto de caràcter inicialment domèstic, esdevé una eina imprescindible per poder fer la interpretació històrica després", concloïa l'autor.
 

Edicions locals