La Generalitat es compromet a no enderrocar Can Volart

La voluntat va ser transmesa en una recent reunió de Territori amb alcaldes de municipis afectats per l’ampliació de la carretera C-17

Societat

La masia es troba a peu de la C-17
La masia es troba a peu de la C-17

Parets del VallèsJaume Ribell

La Generalitat s’ha compromès a fer tot el possible perquè la masia de Can Volart, a Parets, no sigui enderrocada. L’edifici, una casa senyorial que data del 1874, es veu afectat pel projecte d’ampliació de la C-17, que ha de dotar aquesta via de tres carrils per banda en lloc dels dos actuals, ja que en els plànols de l’actuació el futur tercer carril en sentit nord passa per sobre de la ubicació de la casa.

Tots els grups municipals, tant del govern com de l’oposició, van denunciar aquest fet i van presentar al·legacions al respecte. En una recent reunió entre la Generalitat i els alcaldes de les poblacions afectades pel pla d’obres (Granollers, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Montmeló, Mollet i Parets), els màxims responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat van mostrar la seva disposició perquè Can Volart no sigui enderrocada.

Fonts del departament confirmen que “mai no es pot assegurar al 100%, ja que la carretera passa a centímetres”, però que “la voluntat és que la casa se salvi”. Per això cal que es modifiqui el projecte inicial. Actualment ja s’està redactant el projecte executiu, tot i que “no hi calendari ni dates previstes” de quan serà presentat.

“Mai no es pot assegurar al 100%, ja que la carretera passa a centímetres però la voluntat és que la casa se salvi”

La notificació va ser molt ben rebuda tant per l’alcalde de Parets, Sergi Mingote, com per la resta d’alcaldes, que, com explica Mingote, “van fer una mica de pinya amb Parets perquè per tothom la masia no és només el símbol d’entrada a Parets, sinó també una icona de tota la C-17”.

Per això Mingote considera que “la voluntat de no enderrocar-la és ferma” i, de fet, no preveu “cap altre escenari. Entenc que un cop es presenti el pla executiu que s’està redactant s’haurà trobat una solució amb alguna variant per salvar l’edifici. Si no fos així, l’Ajuntament seria el primer a demanar explicacions i enfrontar-se a la Generalitat”. En qualsevol cas, reitera que és “optimista” i que manté la confiança en la paraula donada, “tot i que fins que no ho veiem sobre paper no podrem estar-ne del tot segurs”.

Edifici a la venda

Actualment, però, la propietària de l’immoble no és ni l’administració local, ni la catalana, sinó un grup inversor format per Gescan i Magamo Ibérica 2000 que va adquirir tant l’edifici com els terrenys del voltant en una subhasta celebrada a Madrid. Els terrenys han estat venuts per construir-hi una benzinera del grup Bon Àrea, un projecte que ha començat a desenvolupar-se fa poques setmanes. Però la casa continua en venda i, en cas que finalment fos enderrocada, la Generalitat hauria de pagar una important quantitat per l’expropiació de la parcel·la.

En qualsevol cas, tot i que el pla en redacció salvi la masia, la propietat podria decidir enderrocar-la si així li interessés. Si això passés, Mingote admet que l’Ajuntament “s’hauria de plantejar” si adquireix l’immoble per utilitzar-lo com a equipament públic. Fonts de Magamo Ibérica 2000, socis del 50% de la compra de la parcel·la, afirmen que celebren la decisió de la Generalitat de no enderrocar l’edifici, ja que “qualsevol indemnització per expropiació sempre estarà per sota dels preus del mercat”, i que la seva intenció és vendre la masia preferentment per a usos de restauració, “com ha passat amb tantes masies de la comarca, que s’han reconvertit en restaurants. La seva ubicació en un nus de comunicacions tan important la fan ideal per a aquest ús”.

Això sí, actualment l’immoble es troba als jutjats perquè “té una carrega que s’ha de treure”, però segons les mateixes fonts, aquesta situació “es desbloquejarà aviat. I un cop el jutjat aixequi la càrrega, en cosa d’un mes, Can Volart tornarà a estar a la venda, que és la nostra prioritat”.

Edicions locals