Compte enrere per a la Mostra Internacional de Titelles

La companyia titellaire Galiot Teatre i l'Ajuntament de Mollet ja preparen la 12a edició de la MITMO, que tindrà lloc els pròxims 13, 14 i 15 d'abril per tota la ciutat

Cultura

Compte enrere per a la Mostra Internacional de Titelles
Compte enrere per a la Mostra Internacional de Titelles

Mollet del VallèsSergio Carrillo

Falta només una setmana perquè arrenqui la 12a Mostra Internacional de Titelles de Mollet (MITMO), un esdeveniment impulsat i dirigit per la companyia titellaire santfostenca Galiot Teatre i per l'Ajuntament de Mollet que Jordi Monserdà, director artístic de Galiot, el va definir a la presentació com "un gran esdeveniment de país amb un segell identificatiu".

El 13, 14 i 15 d'abril es farà la MITMO, que es caracteritza principalment per l’abundància d’espectacles a l’aire lliure i d’accés gratuït, i que els darrers anys ha apostat per la interactivitat, de manera que el visitant pot implicar-s’hi fins a esdevenir el protagonista.

No tot seran espectacles en espais tancats (La Marineta –que enguany disposarà de dues sales diferents–, El Mercat Vell i la Sala Fiveller), sinó que també n'hi haurà en diverses places de la ciutat (Prat de la Riba, Catalunya i Europa, i el Parc de les Pruneres), i al carrer Sant Vicenç se situaran parades d'artesania titellaire.

Pel que fa al preu, els socis del Club Super3 tornaran a tenir l'entrada gratuïta a tots els espectacles i podran passar a buscar una bossa d'obsequi al punt d'informació de la plaça Catalunya.

Tothom pot participar-hi

Conèixer a fons el món del titella és també una altra de les possibilitats que ofereix la MITMO. La companyia va crear el 2010 Cal Titella, un parc infantil dedicat al món dels titelles on les famílies poden jugar amb teatrets de guant, ombres xineses, marionetes de fil, titelles de tija, de canut, de sobretaula, de dit o amb caixes de fusta amb ninots. El 2016 va muntar Món Titella, una carpa itinerant que permet fer la volta al món a través dels titelles. Dins la carpa, el visitant es troba amb un petit museu construït amb materials reciclats, ple de portetes i calaixos per obrir i descobrir fins a una cinquantena de titelles de 15 països diferents.

I aquest dijous, Galiot Teatre ha presentat la seva nova creació: Munta Titella. Un espai que permet als infants ser uns fusters titellaires muntant els seus propis titelles, i que estarà exposat fins divendres a La Marineta.

Jordi Monserdà també va explicar en la presentació de la MITMO que fa anys es van adonar que "les famílies i els infants gaudeixen fent de titellaire". Així que van pensar a muntar un taller artesà que els permetés "ser els encarregats de muntar els titelles, jugar-hi i desmuntar-los". Hi ha diverses figures de fusta per muntar amb cargols, amb categories diverses per nivells segons l'edat dels infants.

La mostra acull més d'una seixantena de representacions

Durant els tres dies de la Mostra, 18 companyies titellaires oferiran 23 espectacles diferents en un total de 65 passis, i també hi haurà 13 hores d’instal·lacions participatives. Dotze de les companyies titellaires venen de diferents punts de Catalunya, i la resta són de Bèlgica, Itàlia i Xile, així com d’Andalusia, el País Valencià i l’Aragó. Hi haurà 11 tècniques de manipulació de titelles diferents, una d'elles que aterra per primer cop a la MITMO: un espectacle de llum negra.

Visitar tots els aparadors de la MITMO pot fer guanyar un titella

Escuin, Rebull, NyaSpa, Basolí, Espai Decora, Kim's Perruquers, Electrodomèstics Carretero, Fruiteria Àngela, Bambi i Mama Lloca són els 10 establiments comercials molletans que des d'aquest dijous ja tenen exposats alguns dels titelles de Galiot Teatre. Es poden trobar figures d'arreu del món -com els de la foto, italians-, i darrere de tot plegat hi ha un joc adreçat als més petits. A qualsevol de les botigues es pot recollir el targetó del circuit, que els nens que l'omplin amb els segells dels 10 establiments entraran en un sorteig per guanyar un titella.

Dijous, un cop presentats els aparadors, es va presentar la MITMO. L'alcalde, Josep Monràs, deia que l'Ajuntament vol portar els titelles de Galiot Teatre a la ciutat "no només un cap de setmana a l'any", sinó "en una programació regular". "Hi estem treballant", assegurava Monràs.

Edicions locals