Ara Parets ERC demana que es reconegui Manuel Guasch Cortés, primer alcalde republicà

El grup proposa que es faci durant la commemoració de la proclamació de la 2a República

Política

Manuel Guasch, primer alcalde de la 2a República a Parets
Manuel Guasch, primer alcalde de la 2a República a Parets

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha demanat al govern de Parets que coincidint amb la commemoració de la proclamació de la 2a República –prevista pel dissabte 14 d’abril- l’Ajuntament tingui un record especial en el manifest o acte institucional per Manuel Guasch Cortés, primer alcalde republicà de Parets.
 

Guasch va ser alcalde de Parets del Vallès d’ençà de la proclamació de la 2ª República, el 15 d’abril de 1931, i fins al 13 de gener de 1932.

Durant el seu mandat es van canviar els noms d’alguns carrers i places per altres de relacionats amb la República i la llibertat, i s’aprovà per unanimitat l’Estatut de Catalunya, sotmès al plebiscit dels ajuntaments catalans.

La petició d’ERC arriba un any després que el mateix grup municipal presentés una moció a la Junta de Portaveus on es va demanar que es dediqués un carrer del municipi a Guasch Cortés i que es reconegués públicament la seva figura com també el fet que va ser represaliat per haver militat a Esquerra Republicana de Catalunya en acabar la Guerra Civil. També es va proposar la creació a la pàgina web municipal d’un espai de record per a tots els represaliats del franquisme a Parets.

ERC explica que aquestes demandes continuen pendents d’execució. "Malgrat que es va convocar la Comissió del Nomenclàtor no s’ha dedicat cap carrer a Manuel Guasch ni tampoc s’ha fet el merescut reconeixement públic", lamenten.

 

Edicions locals