La Generalitat suspèn l'increment del 12% del preu de l'aigua

Aquest dimarts s'ha aprovat la suspensió cautelar que afectava el cost del subministrament al Baix Vallès

Societat

La Generalitat suspèn l'increment del 12% del preu de l'aigua
La Generalitat suspèn l'increment del 12% del preu de l'aigua

El Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a instàncies del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha aprovat aquest dimarts la proposta formulada en el Consell de Xarxa d’Aigües Ter-Llobregat per a la suspensió cautelar de l’acord aprovat el passat 28 de desembre de 2017, que plantejava un increment de l’11,8% de la tarifa d’ATLL per aquest 2018.

Aquesta decisió, que s’aprova amb efectes de l’1 de gener de 2018, resta supeditada actualment, en aplicació de l’article 155, a la seva aprovació per part del Consell de Ministres del Govern espanyol.

El Consell d’Administració de l’ACA  ja va donar suport a la proposta que es va fer durant el darrer Consell de Xarxa d’ATLL, a finals de desembre de 2017, per incoar un expedient de revisió de la retribució financera del contracte amb l’objectiu d’evitar l’impacte de la pujada. Va ser abans que el Tribunal Suprem sentenciés desestimar els recursos presentats per la Generalitat de Catalunya i Acciona sobre la sentència emesa pel TSJC el 22 de juny de 2015, que confirmava l’anul·lació de l’adjudicació del contracte dels serveis d’abastament d’aigua en alta Ter-Llobregat.

Recursos pendents de resolució

Fonts de la Generalitat apunten que "atès que es tracta d’un contracte de serveis públics, la prestació del servei d’abastament en alta per part d’ATLL queda garantida i no es pot interrompre en cap moment, ja que l’operador actual té l’obligació de continuar-lo prestant amb els mateixos estàndards de qualitat i eficiència". En aquest sentit, la llei estableix que les condicions d’allargament del contracte són exactament les mateixes que les establertes en el plec de contractació fins que es produeixi l’execució definitiva de la sentència.

Com ja es va posar de manifest el passat mes de febrer, la comissió de seguiment creada per analitzar els escenaris derivats de la sentència, –formada pels Departaments de Presidència, Territori i Sostenibilitat, Vicepresidència i Economia i Hisenda, i l’Agència Catalana de l’Aigua– l’analitzarà i i plantejarà l’itinerari per a la seva execució. La comissió tindrà també en compte la disposició addicional sisena de la Llei d’acompanyament dels pressupostos de 2017, que preveu que el Govern ha de presentar al Parlament la voluntat de recuperar la gestió directa del servei d’abastament d’aigua en alta així com el calendari d’actuacions i mesures per a fer-ho possible.

El món municipal en contra

Després de l'anunci de la pujada de la tarifa, al febrer la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Consorci Besòs Tordera van acordar interposar un recurs contenciós administratiu contra la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d'augmentar un 11,8% la tarifa de l’aigua.

La pujada afectava 116 municipis i uns 4,5 milions de persones, depenent del consum i de com els ajuntaments i les companyies subministradores finals apliquessin l'increment. L’FMC, l'AMB i el Consorci Besòs Tordera consideraven que amb aquest increment trasllada als ajuntaments i als seus administrats els efectes de la decisió.

Edicions locals