L’ACDC es presenta a Parets defensant el dret dels menors a ser amb els seus pares empresonats

Unes 250 persones van omplir la sala Basart de la Cooperativa aquest dissabte

Societat, Política

Els familiars de Turull, Comín, Borràs i Cuixart durant l'acte.
Els familiars de Turull, Comín, Borràs i Cuixart durant l'acte.

Jaume Ribell

Van intervenir Blanca Bragulat, dona del paretà Jordi Turull, així com la seva filla gran, Laura. Junt amb elles hi eren també Betona Comín, germana de Toni Comín, Bernat Asensio Borràs, fill de Meritxell Borràs i Pol Leiva Cuixart, nebot de Jordi Cuixart.

El dret dels menors a estar a prop dels seus pares és ara mateix la prioritat de l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC). Així ho van expressar ahir dissabte familiars dels polítics presos o fora de Catalunya en un acte de presentació de l’entitat celebrat a la sala Basart de la Cooperativa de Parets, que es va omplir amb prop de 250 persones.

Per entendre-ho, Betona Comín explica que “pel cas de les agressions feixistes a l’institut Blanquerna a Madrid, que tenen sentència, els condemnats no han entrat a presó precisament per respectar aquest dret dels menors a ser amb els seus pares. I en el cas dels presos catalans, que a sobre és només presó preventiva, sense condemna, sense cap judici pel mig, s'han de fer 700 kilòmetres per que els puguin veure”.

‘Molts són nadons’

Són una vintena els fills i filles menors d’edat. “De fet, fills majors d’edat només en som cinc”, afirma Laura Turull, filla del polític paretà, que té 20 anys. “La meva pròpia germana en té 17. Però és que, en molts casos, estem parlant de nens molt petits, molts nadons. I s’està vulnerant el dret que tenen a ser amb els seus pares i mares”.

Precisament una de les finalitats per les quals es va crear l’ACDC va ser la de fer una guardiola comuna per recaptar fons pels desplaçaments que han de fer els familiars dels presos, “i no només a Madrid”. Per això l’entitat organitza aquest tipus d’actes: no només presentacions com la d’ahir a Parets, sinó també marxes solidàries o els anomenats ‘sopars grocs’.

“Es tracta de sopars que procurem que no siguin gaire cars, depèn del lloc on els fem”, explica Betona Comín. “I la veritat és que la gent s’hi volca. A l'últim a Cervera érem prop de 500 persones”. I avui diumenge 22, en tindrà lloc un altre a Torroella de Montgrí pel qual ja s’han venut uns altres 500 tiquets.

Dintre d’aquesta tasca de conscienciació del difícil moment que passen els familiars, l’ACDC activarà en breu un apartat a la seva pàgina web (www.adretscivils.cat) on es podrà consultar una graella amb tots els actes previstos. “Pensa que només en un dia, el 14 d’abril, vam fer 15 actes per tot el territori!”, apunta Comín. A aquests actes hi ha guardioles per les donacions i es venen articles com roses grogues. Si es vol col·laborar com a amic o amiga de l’associació (només en són socis els propis familiars), s’han de donar 30 euros (quota anual) al número de compte bancari ES71 3025 0001 1814 3359 2190 (codi Swift: CDENESBBXXX).

Igualment, també demanen ajuda emocional pels presos. Per això demanen que tothom qui vulgui els escrigui cartes de suport:

 

Edicions locals