Llarena denega la llibertat provisional a Rull i Turull per prendre possessió com a consellers

El jutge diu que existeix risc de reiteració delictiva s'ha "potenciat" per les declaracions de Torra d'impulsar la república

Política

| ACN

Parets del VallèsACN

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat la llibertat provisional als diputats i consellers Jordi Turull i Josep Rull, que no podran sortir de la presó per prendre possessió del càrrec. El jutge argumenta que existeix un risc de reiteració delictiva "potenciat" i diu que el "perill" s'incrementa amb la voluntat expressada pel president, Quim Torra, que –segons Llarena- ha dit que impulsarà la república "il·legalment declarada".

La presa de possessió està prevista per dimecres i el seu advocat, Jordi Pina, va presentar un escrit dissabte demanant al jutge que els deixés sortir per prendre possessió del càrrec entenent que ha desaparegut el risc de fugida i que tenen "perfecte dret" d'assumir el càrrec.

El jutge recorda que fa pocs dies, el 17 de maig, la sala d'apel·lacions del Suprem (que revisa les seves decisions) ja va denegar la seva excarceració i que no s'han modificat els paràmetres bàsics per avaluar el risc de reiteració i que, per tant, han de continuar entre reixes. Estan empresonats des del 23 de març i, anteriorment, ja havien passat un mes a la presó per ordre de l'Audiència Nacional. El jutge Pablo Llarena ha denegat la llibertat provisional de Jordi Turull i Josep Rull.

Dissabte, el president de la Generalitat, Quim Torra, els va nomenar com a consellers i els va restituir en les seves anteriors conselleries (Territori i Sostenibilitat Rull i Presidència Turull). El mateix dia, el seu advocat, Jordi Pina, va entrar un escrit al Suprem demanant al jutge que els deixi en llibertat per poder anar a la presa de possessió, tot i que la normativa catalana no recull els detalls de com hauria de ser la presa de possessió i en quin lloc s'hauria de celebrar.

Llarena adverteix que s'ha incrementat el risc de reiteració delictiva, "potenciat" per les declaracions de Torra d'impulsar "la república independent il·legalment declarada". A més, recorda que el dia 17 de maig la sala d'apel·lacions ja va rebutjar deixar-los en llibertat i que, en aquest període curt de temps, res ha canviat per plantejar-se ara deixar-los lliures mentre no hi hagi judici.

El jutge interpreta que la seva restitució al Govern suposa una "determinació" de continuar "amb el pla il·legal de la independència". En aquesta línia, convertir-se en consellers "no només no esvaeix o mitiga el risc de reiteració delictiva sinó que el potencia", diu el jutge. A més, aquest augment el justifica en les declaracions de Torra que, segons Llarena, ha "exterioritzat" la seva "voluntat i determinació" d'impulsar la república.

Suport per fugir

En l'escrit d'al·legacions de la defensa es deia que, en cas de reiterar, el jutge sempre podria tornar a decretar l'ingrés a la presó. El jutge respon que, si això passés, hi hauria "rellevant i irreparables perjudicis col·lectius". A més, apunta que també existeix el risc de fugida i que, si reiteressin, sempre podrien optar per marxar a l'estranger amb les "dificultats d'execució" que podrien sorgir per aconseguir que rendissin comptes davant la justícia espanyola.

Llarena reprodueix els arguments de la sala en la interlocutòria del dia 17 i diu que tenen al darrera una "estructura organitzativa que els recolza" i que té "consistència econòmica i contactes internacionals".

En la interlocutòria, Llarena apunta que, a diferència de les peticions anteriors, la defensa no ha plantejat cap petició alternativa a la de llibertat provisional indefinida i no es fa referència "als fets pels quals se'ls ha processat". Recorda que van "trencar l'ordre constitucional" des de l'escó al Parlament i el seu càrrec de consellers.

Edicions locals