Parets instal·larà plataformes mòbils per a la recollida d’escombraries

El nou sistema s’aplicarà a tres punts del Casc Antic i el servei s’ampliarà a diumenges i festius

Societat

Model del tipus de plataformes que s'instal·laran a l'entorn del carrer Major.
Model del tipus de plataformes que s'instal·laran a l'entorn del carrer Major.

Parets del Vallès

Parets implantarà un nou sistema de recollida d’escombraries a tres punts del Barri Antic. Es tracta d’un sistema de plataformes mòbils amb contenidors de recollida de totes les fraccions (resta, envasos, orgànic, vidre i paper i cartró) que es posaran al carrer durant unes hores i es retiraran durant la resta del dia.

En concret, les plataformes s'ubicaran al vespre, abans de les 21 h, i es recolliran a última hora de la matinada. Un cop els residus s’han dipositat als contenidors de les plataformes i aquestes es retiren, es traslladaran a les instal·lacions que Urbaser té a Parets, per tal de  procedir  al  seu  buidatge. Aquesta operació  es realitzarà tots els dies de l’any.

L’Ajuntament ha aprovat així ampliar el contracte amb l’empresa concessionària, Urbaser, fins a l’any 2021 a raó d’1,6 milions d’euros l’any. El cost de la mesura és de 220.000 € (sense IVA), dels quals 180.000 corresponen a l’adquisició tant de les noves plataformes mòbils com dels dos vehicles tractors elèctrics que s’encarregaran de col·locar i retirar les plataformes. Els altres 40.000 € addicionals corresponen a l’ampliació de la recollida a diumenges i festius.

Un cop acabin les obres

El nou sistema (que ja funciona, per exemple, a diversos punts del centre de Granollers) no s’implementarà fins que no s’acabin les obres que s’estan duent a terme al Casc Antic, ja que s’ubicaran a l’entorn dels carrers Major, Barcelona, Travessera i Empordà.

La mesura va ser aprovada al darrer ple municipal amb 10 vots a favor (PSC, PDeCAT i C’s) i 6 abstencions (Sumem, ERC i NOPP). Els tres grups que es van abstenir van argumentar que, tot i que aquest nou sistema pugui millorar l’actual (especialment pel que fa a la recollida diària), el cost era massa elevat.

El portaveu del PDeCAT, Raul Urtusol, va recordar que "aquesta proposta es va treballar conjuntament" durant l'any que va formar govern amb el PSC. Mentre que Manuel Losada, de Ciutadans, també va votar en afirmatiu "perquè ja portàvem al programa electoral la recollida diària".

Mentre que, per part de Sumem, Antonio Molina va qüestionar que "entre 2011 i 2018 s'hagi revisat tantes vegades el contracte amb Urbaser", amb un sobrecost del 27%. Dada que va fer que Jordi Seguer, portaveu d'ERC, afirmés que "aquestes renovacions del contracte són millorables". Amb Rosa Martí del NOPP reblant que "és un import massa alt per aquestes millores". L’alcalde, Francesc Juzgado, va argumentar que el gran gruix dels 220.000 euros eren per la compra de les dues tractores i les tres plataformes, i que “per tant, és una inversió a amortitzar amb el temps”. 

Als documents adjunts es poden consultar tant la proposta presentada per l'empresa concessionària com l'acord aprovat al ple.

Edicions locals