Augmenta l’abandonament d’espècies exòtiques invasores

El Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets (GRENP) ha recollit una seixantena de tortugues aquest any

Societat

Aquest mateix dimecres han arribat 10 exemplar de tortuga invasora al GRENP.
Aquest mateix dimecres han arribat 10 exemplar de tortuga invasora al GRENP.

L’abandonament d’espècies exòtiques invasores va en augment. Almenys així ho ha detectat el Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets (GRENP), que només en una recent recollida d’exemplars a la bassa de l’avinguda Francesc Macià, a l’entrada de Parets des de la C-17, ha recopilat una seixantena de diferents exemplars de tortugues.

La dada la donava Daniel Fernández, coordinador, assessor científic i director del GRENP, en un acte celebrat a l'Ajuntament dimecres en què va signar-se un conveni de col·laboració de l'entitat amb el consistori. De fet, “és una formalització d’una tasca que ja fa uns anys que fem”, explicava Fernández.

En concret, des de 2013 aquest grup d’investigació està vinculat a l’Escola de la Natura, “tant que fins i tot n’han adoptat el nom”, recalcava l’alcalde, Francesc Juzgado, qui resumia l’acord dient que “l’escola cedeix les seves instal·lacions i mitjans, i ells col·laboren amb projectes educatius, formatius i d’investigació”.

Justament, un dels fruits d’aquesta col·laboració és el Pla Local de Control d’Espècies Exòtiques Invasores, que es va iniciar fa aproximadament un any. “Les espècies invasores dificulten el desenvolupament de la fauna autòctona en el seu medi natural; per això és important controlar-les”, explicava el director del GRENP, Ferran Lozano.

Control d'espècies invasores

Una de les principals accions del grup ha estat el buidatge i la neteja de basses d’aigua com les del safareig de la Torre Malla o l’estany del casal d’avis de Ca n’Oms. I tot i que el volum més important és el que conformen les tortugues, també s’hi troben espècies de peixos o aus d’origen asiàtic o americà.

“Una vegada feta l’anàlisi de cada bassa, els exemplars es recuperen; els que són autòctons tornen al seu hàbitat natural, i els que no són derivats a centres especialitzats”, indica Lozano.

“La gent, quan ja no vol els animals, els deixa en aquests indrets pensant que aquí hi estaran bé. Però tothom pensa el mateix, de manera que s'acaben creant superpoblacions i, fins i tot, al final hi ha exemplars que no es poden recuperar i no sobreviuen”, lamenta.

Per això el centre fa una crida perquè “tothom qui vulgui desfer-se d’una espècie d’aquesta mena la porti a l’Escola de la Natura; aquí ens en farem càrrec”.

D'altra banda, el GRENP també du a terme altres tipus d’estudis i activitats en col·laboració amb altres instituts i universitats d'arreu de l’Estat.

 

Edicions locals