Una diada esquitxada de groc a Parets

El manifest institucional, que no ha fet cap menció als presos polítics ni a Turull, no ha comptat amb el suport de cap grup de l'oposició

Política

Una diada esquitxada de groc a Parets
Una diada esquitxada de groc a Parets

La situació política a Catalunya, amb l'existència de presos polítics entre els quals el paretà Jordi Turull, ha marcat inevitablement la celebració de la Diada a Parets, en què ha destacat la preeminència del color groc, l'absència de Cs i la manca de suport de la resta de partits de l'oposició al manifest institucional, que no va fer cap menció als polítics independentistes empresonats.

L'acte se celebrava dimarts a una plaça dels Països Catalans, que membres del CDR local van engroguir amb tot de llaços a arbres i mobiliari urbà i amb pancartes reclamant la llibertat dels presos polítics i el rostre de Turull. L'ofrena al monument a l’Onze de Setembre, obra de l’escultor Carles Vives, va venir precedida de la lectura del manifest, en què es destacava el tarannà "plural i respectuós, dialogant i comprensiu" del poble català.

El text va fer referència a la "situació complexa i discrepant pel que fa a la relació entre Catalunya i Espanya" i es marcava com a "repte comú" la creació d’"espais de diàleg que ens permetin superar les desavinences des del respecte a la pluralitat d’opinions". Finalment, el manifest feia una crida perquè Parets sigui "un exemple de convivència. La bona convivència no significa compartir les mateixes idees i les mateixes identitats, la bona convivència significa respectar-nos mútuament, sense desmerèixer res ni ningú pel seu sentiment identitari", apuntava el text.

Sense suports

El manifest, però, no va comptar amb el suport de cap dels partits de l'oposició: Cs no va assistir a l'acte –de fet, el partit a nivell català ja va anunciar que no participaria en els actes institucionals– i Ara Parets ERC, Sumem Parets, NOPP i PDeCAT no s'hi van sumar perquè el text no feia cap menció als presos polítics i, en concret, a Jordi Turull, malgrat aquests grups havien demanat explícitament que s'hi inclogués.


 

Edicions locals