Els balls de gitanes de la comarca fan parada a Begur, Ciutat Gitanera

Hi participaren les colles baixvallesanes de Parets, Montmeló i Martorelles

Cultura

L'Agrupació Ball de Gitanes de Martorelles serà una de les tres baixvallesanes que hi participaran
L'Agrupació Ball de Gitanes de Martorelles serà una de les tres baixvallesanes que hi participaran | Víctor León

Aquest cap de setmana, diverses entitats que formen part de l’Agrupació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès es desplaçaran a Begur per crear la segona Ciutat Gitanera. Es tracta de les colles baixvallesanes de Parets, Montmeló i Martorelles, així com les de l'Ametlla, Cerdanyola, Canovelles, Castellar, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Llinars, Polinyà, Ripollet, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat.

La primera Ciutat Gitanera va ser Perpinyà, l'any passat, i l'objectiu d'aquest nomenament és donar a conèixer les Gitanes del Vallès Oriental i Occidental fora dels vallesos. Així, la junta de la federació promou cada any que una ciutat vulgui ser nomenada ciutat gitanera.

Seran dos dies d'activitats. Dissabte, es ballaran les gitanes no clàssiques, "perquè el públic gaudeixi de la riquesa dels balls i sobretot de l’evolució que han fet", com asseguren els organitzadors. Diumenge al matí serà la diada gitanera, amb un gran seguici de fins a 650 balladors que aniran pel centre de Begur, de la plaça Forgàs fins a la plaça de la Vila acompanyats dels personatges de les gitanes: el Capità Cavall, el Diablot, els Avis i els Diablots. En total, es desplaçaran aproximadament unes 1.200 persones de les colles de gitanes vallesanes.

Edicions locals