Sergi Mingote prepara l'ascens al Manaslu des del camp base

El Barraca i el Patxi, dos companys d'expedició, tornen a casa

Esports

L'alpinista paretà al camp base del Manaslu
L'alpinista paretà al camp base del Manaslu | SM

Parets del VallèsSergi Escudero

L'alpinista paretà Sergi Mingote porta tres dies consecutius al camp base del Manaslu, situat a 4.860 metres d'alçada, al qual va arribar per primer cop divendres. Des de llavors, la màxima cota que ha assolit ha estat el camp 2, a 6.285 metres, on va estar dilluns per continuar amb el procès d'aclimatació.

"El camp 2 està bastant protegit d'allaus però, just en arribar-hi, m'he creuat amb uns quants xerpes i un alpinista argentí que baixaven del camp 3 i portaven males notícies. De fet, no han pogut arribar-hi perquè han patit una allau de placa provocada per ells mateixos", explicava Mingote en les cròniques diàries de l'expedició que escriu al diari Som. "Tenint en compte l'inestabilitat de la ruta fins al camp 3, nosaltres hem decidit baixar demà cap al camp base", afegia.

Queixa del 'turisme d'alçada'

Després de passar la nit de dilluns a dimarts al camp 2, en llevar-se va tornar al camp base, on per fi li va arribar el bidó amb tot el seu material –els dies previs altres alpinistes li havien deixat objectess per tal que pogués pujar cap amunt–. Allà va conèixer la notícia de la renúncia dels seus amics i companys d'expedició, el Barraca i el Patxi, a intentar el cim del Manaslu (8.156 m), la vuitena muntanya més alta del món. "No sóc jo qui ha de parlar dels motius ni vull fer-ho, però l'actitud poc respectuosa amb la muntanya -i amb la pròpia vida- de molts dels turistes d'alçada que deambulen pel Manaslu és un dels motius que han incitat la seva decisió. Aquest tipus de persones no tenen cap experiència i, no només posen en perill la seva pròpia vida, sinó també les dels seus xerpes i les nostres. Són un vertader problema", va afirmar l'alpinista paretà de forma contundent, qui també explicava que, en cap expedició de les que ha fet en alta muntanya, s'havia trobat un camp base amb tanta aglomeració de persones. 

Dijous, Mingote afegia el següent sobre el tema: "crec que ha estat un dels dies que més hores he passat sol a l'interior de la meva tenda durant una expedició. No us enganyaré: l'ambient d'aquest camp base no és el més còmode per a mi. El turisme d'alçada no ens dóna imatges agradables –avui, sense anar més lluny, han evacuat a un guia xinès que tenia ferides importants a causa d'una picabaralla amb un altre company de professió, i de país, que ha acabat amb una trepitjada al pit amb els grampons–".

Si aconsegueix arribar al cim del Manaslu, Mingote ja haurà superat la meitat del repte World Record Guinness 3x2x8000 després de pujar el Broad Peak (8.051 m) i el K2 (8.611 m) a finals de juliol. I només fa quatre mesos que va començar l'aventura. "Tal com em trobo, la pròxima vegada que pugi serà per anar directament al cim. Les sensacions que tinc són fantàstiques", va anunciar. Abans, però, s'haurà d'estabilitzar la ruta. 

En el següent enllaç, podeu seguir les cròniques de l'expedició que l'alpinista paretà publica al diari Som: https://www.somparets.cat/articles/record-guiness-3x2x8.000-per-sergi-mingote.

Edicions locals