‘Les fotos antigues són la nostra pròpia història’

Aquest divendres es presenta el llibre de la col·lecció ‘L’Abans’ dedicat a Parets, amb més de 1.000 imatges d’entre 1890 i 1976

Cultura, Societat

‘Les fotos antigues són la nostra pròpia història’
‘Les fotos antigues són la nostra pròpia història’

Jaume Ribell

La col·lecció de llibres ‘L’Abans’ de l’editorial Efadós va néixer amb la idea de recollir el testimoni gràfic dels pobles i ciutats de Catalunya. Ja en porten més de 120 de publicats, i ara arriba l’hora del de Parets, que es presenta aquest divendres a les set de la tarda al teatre de Can Rajoler.

El llibre, que es vendrà per fascicles, inclourà més de 1.000 imatges que van de l’any 1890 fins al 1976, tot i que ja se n’han rebut unes 2.500. “I n’esperem rebre fins al doble”, indica Jaume Alcàzar, responsable editorial de la col·lecció, ja que es tracta d’un llibre que es va fent a mida que se’n van publicant els fascicles.

“De moment només hi ha acabat del tot el primer capítol, el dedicat a carrers i places, que inclou una desena d’entregues. La resta es va fent sobre la marxa a mida que ens van fent arribar més fotografies”, explica. En total, són set capítols temàtics que van des dels oficis i la indústria a l’oci i la cultura, passant pels esports, les festes, el comerç...

“És una forma de reconèixer-nos tal com érem. Només veient com es vestien a cada foto, pots endevinar de quina època és. Mirant aquestes fotos mirem la nostra pròpia història”, comenta Jaume Anfruns, documentalista del llibre, durant la darrera reunió que té lloc abans de la presentació d’aquest divendres.

Col·laboració ciutadana

A la taula, a part d’Anfruns i l’editor Alcàzar, hi son també persones que han col·laborat estretament en la recollida de fotos: Joan Novell, Elisa Mató, Miquel Molina, Teresa Garcia, Ramón Talarn i Josep Maria Tarrés qui, com a historiador, ha estat l’encarregat d’escriure els textos que acompanyen les imatges.

De moment, ja són un centenar les persones que han cedit les seves fotografies pel llibre. “Nosaltres les recollim, les digitalitzem i les restaurem, sense retocar-les. I en guardem còpia digital, també per l’arxiu municipal de cada poble i per la persona que l’ha donat”, apunta Alcàzar. “En rebre-les es fa un albarà, i en retornar-les un altre, de manera que cap foto es perd en el procés”, afegeix.

Per això demanen que la gent que encara no ho hagi fet cedeixi les seves imatges. El propi Alcàzar posa d’exemple el segon capítol del llibre: “Anirà de festes i tradicions. Per això necessitem fotos de la festa dels tres tombs, de setmana santa, programes antics de festes majors... o de la nit de reis! En tenim poques per que, si ja era difícil que fa molts anys hi hagués gent particular amb càmeres de fotos, encara més si s’havien de tirar de nit”.

Per això l’acte d’aquest divendres a les 19 h vol servir d’efecte crida: “La gent s’hi veurà reflectida. Tant a sí mateixa com a pares, avis, professors, mossens, entrenadors... Serà molt important el boca-orella”, indica Anfruns.

De moment, el primer fascicle amb les cobertes del llibre ja es pot trobar a totes les llibreries, papereries i estancs del poble de forma gratuïta. La resta consta de 50 fascicles més (tots de 16 pàgines) que aniran sortint cada divendres a raó de 3,10 euros per entrega. A més, es pot encarregar al punt de recollida el fascicle de cada setmana així com demanar-ne d’anteriors.

També es pot sol·licitar a través de la pròpia editorial Efadós (93 673 12 12), a través de la qual es pot igualment oferir la cessió de noves fotografies. En principi, la tirada inicial serà d’uns 500 exemplars, i d’aquesta manera Parets es converteix en el vuitè poble de la comarca amb un volum de L’Abans, després de Mollet, Granollers, Sant Celoni, La Garriga, Caldes de Montbui, Cardedeu i Lliçà d’Amunt.

Edicions locals