La Plataforma per la Sanitat rebutja la proposta de reduir els horaris dels ambulatoris fins a les 17 h

El col·lectiu denuncia que la prova pilot que vol implementar la conselleria implicaria un augment de llistes d'espera a l'atenció primària

Societat

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès ha alertat sobre la intenció del Departament de Salut de fer una prova pilot per reduir els horaris d'atenció als ambulatoris. El col·lectiu presentarà mocions als plens dels ajuntaments baixvallesans per rebutjar la proposta.

Segons la plataforma baixvallesana, la Conselleria ha anunciat un pla pilot per aplicar mesures de reforma horària en els centres sanitaris. Tot i que encara està en estudi, el nou horari podria consistir en obrir els Centres d’Atenció Primària de 8 h a 17 h per a l’atenció regular i a partir d’aquesta hora fins a les 20 h  atendre només urgències.

"Aquesta mesura es pren amb l’argument que no es troben metges ni pediatres per substituir les absències per vacances, formació dels professionals, malalties, etc..., i per caminar cap a un horari més en consonància amb els horaris europeus que faciliti la conciliació laboral i familiar dels treballadors i treballadores sanitaris", expliquen des de la plataforma.

Per a la plataforma i la Marea Blanca de Catalunya aquest canvi "seria el cop  definitiu per a una reducció encoberta de personal i una reducció del temps de consulta directa a les persones que implicaria un augment de les llistes d’espera", denuncien.

A més els col·lectius en defensa de la sanitat pública asseguren que les persones que treballen en horaris de matí i els infants i joves escolaritzats "serien els més afectats per la reducció horària". Segons la plataforma, mantenir consultes per atenció continuada i urgències fins a les 20 h "no és una solució perquè es perdria el professional de referència –metge de capçalera–, tan important en l’atenció primària".

Per aquest motiu, la plataforma presentarà al ple de Mollet una moció en què demana a la consellera de Salut de la Generalitat la retirada de la prova pilot per la reducció horària als centres de salut de primària.

Edicions locals