Una ‘criatura’ de més de 800 pàgines

Es presenta a Can Rajoler el volum de ‘L’Abans’ dedicat a Parets, que inclou més de 1.000 fotografies antigues de la població

Cultura, Societat

Autors i col·laboradors que participen en l'elaboració del llibre.
Autors i col·laboradors que participen en l'elaboració del llibre.

Aquest passat divendres es presentava al teatre de Can Rajoler de Parets el volum de la col·lecció ‘L’Abans’ dedicat a la població. Un llibre amb més de 1.000 fotografies antigues i que tindrà més de 800 pàgines de gran format.

El col·leccionable es podrà trobar cada divendres a llibreries, papereries i estancs del poble al preu de 3,10 euros l’entrega. Un preu que no s’apujarà al llarg de dels 52 fascicles que el conformen. “Al final, un cop completat, pesarà més de 4 quilos. Com una criatura”, va bromejar Jaume Alcàzar, de l’editorial Efadós, que ja s’apropa als 130 volums d’aquesta col·lecció.

Al de Parets, a part del miler llarg de fotografies, s’hi troben els textos escrits per l’historiador i ex regidor Josep Maria Tarrés, que va destacar aquest projecte “per que és el nostre patrimoni, i és necessari sentir-se’n orgullosos, rescatar-lo i recuperar-lo”. Destacant a la també historiadora local Maria Gorina, autora del pròleg inclòs al primer fascicle, que s’entrega gratuïtament juntament amb les tapes.

En aquest sentit és clau la figura de Jaume Anfruns, que ha fet de documentalista especialment a l’hora de reconèixer molts dels protagonistes de les imatges, que van des de 1890 a 1976. “Ha estat una tasca difícil però molt agraïda anar identificant a les persones, on vivien, els sobrenoms de les famílies... No només són records, també sensacions i sentiments. Tant pels que hem viscut més anys com pels que son nouvinguts. Per que Parets no és una ciutat dormitori”, va recalcar.

L’alcalde, Francesc Juzgado, va afirmar que era “un orgull” col·laborar amb aquest projecte i que per això l’ajuntament s’hi va implicar des del primer moment en que l’editorial els hi va proposar, recordant també als poetes locals Antoni Bertran, Quima Guasch i Joan Navarro, dels qui s’inclouen poemes al llibre i la lectura dels quals va servir per tancar l’acte.

 

Edicions locals