La Marineta, la Torre Malla i la Torre Cellers fan visites guiades

L'ajuntament de Parets commemorarà divendres, dissabte i diumenge les Jornades del Patrimoni Europeu

Cultura

La Torre Cellers va ser reconegut com el castell millor conservat de Catalunya
La Torre Cellers va ser reconegut com el castell millor conservat de Catalunya

L'Ajuntament de Parets se suma un any més a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni i ho farà amb les masies La Marineta, Torre Malla i Torre Cellers com a protagonistes. Com ja és habitual per aquesta commemoració, hi ha programades visites guiades les tres masies més emblemàtiques del municipi, uns equipaments d’alt valor patrimonial i arquitectònic.

La primera visita serà divendres (17 h) a La Marineta. Es tracta d'una antiga masia medieval rehabilitada que actualment fa funcions d'equipament municipal de promoció econòmica.

La Torre Malla serà la segona, dissabte (12 h). Una edificació de l’època gòtica, documentada del segle X, de Gallecs. Rep el seu nom actual des de mitjans del segle XVI, però les troballes de restes possiblement romanes a l'entorn fa pensar que la Torre de Malla podria haver estat una vila romana anomenada Villa Alzar, que defensava l’encreuament de la Via Augusta que anava a Martorell amb la via romana de Barcelona a Vic, passant per Caldes de Montbui.

La Torre Malla data de l'època gòtica, al segle X

Per últim, diumenge (12 h) es clouran les visites guiades amb la Torre Cellers. La fortalesa, habitada des de l’època ibero-romana, va ser construïda sobre una antiga vila romana anomenada Vila Abdela, situada sobre la Via Augusta. Va ser reconstruïda al segle XIV i durant la Guerra dels Segadors va resistir alguns atacs. Està catalogat com un Bé Cultural d’Interès Nacional i el 1999 va ser reconegut com el castell millor conservat de Catalunya. Les inscripcions es poden fer fins aquest dijous, al Centre Cultural Can Rajoler.

Pel que fa al primer dels equipaments que es visitarà –La Marineta–, el grup municipal de Nova Opció per Parets (NOPP) ha demanat a l’equip de govern la memòria de les activitats en considerar que està “infrautilitzada”. La seva portaveu, l'exalcaldessa Rosa Martí, afirma que l’equipament “està tancat quasi tots els dies de l’any” i considera que “és prou gran, ben situat i ben equipat” com per ubicar-hi “tot tipus de serveis tant d’oci com de recerca de feina, a l'estil del que a Granollers és el Gra”.

Edicions locals