Més de 200 persones a la primera jornada de portes obertes de Teknia

L’empresa de Parets fabrica components de fre pel 70% del mercat automobilístic europeu

Economia

Més de 200 persones a la primera jornada de portes obertes de Teknia
Més de 200 persones a la primera jornada de portes obertes de Teknia

L’empresa de components de fre de cotxe Teknia, de Parets, va oferir el passat divendres la seva primera jornada de portes obertes. Un dia (aprofitant el festiu del 12 d’octubre) dirigit a treballadors, ex treballadors i les seves famílies al que van acudir més de 200 persones.

A finals dels anys 80, l’empresa Teknia va comprar la maquinaria en desús de l’antiga Bendix, que ja es dedicava a fabricar frens. Després d’estar en una nau al polígon de Can Volart, l’any 2000 inaugurava la seva actual planta junt al sector Iveco. Des d’aleshores, s’ha anat situant entre els líders del seu mercat, fins al punt que el 70% de marques automobilístiques europees utilitzen els seus components.

“Nosaltres tenim com a clients a grans fabricants com Bosch o Continental. I ells són els que venen a les marques, de manera que arribem a moltes”, explica el gerent de Teknia, Manel Moreno. La clau: “l’especialització en el producte i el valor afegit de la productivitat”.

Especialització i valor afegit

En quant a l’especialització, la planta de Parets produeix especialment una peça d’alumini molt concreta del sistema de frenada dels automòbils. “I això ho fan robots i màquines –explica Moreno-, però tothom pot tenir els mateixos robots i no així ser líders del seu sector”.

I aquí entra el valor afegit, que no es només de la productivitat de les màquines (“que funcionen tots els dies a totes hores”), si no del factor humà (“els aparells poden ser els mateixos, però les persones que se n’encarreguen no”). I és en aquest context que s’engloba aquesta primera jornada de portes obertes: “Forma part d’aquest valor que li donem als treballadors, als quals formem, promocionem i els hi volem transmetre la seva importància”, apunta.

En concret, són 144 els que treballen a la planta de Parets, on es fabriquen 150.000 components de frens al dia. Amb seu central a Madrid, Teknia té plantes de producció a 23 països.

Edicions locals