Una nova vida per als animals abandonats

L’Associació Protectora d’Animals de Parets ja ha aconseguit l’adopció de més de 500 gossos i gats

Societat

Parada per beure aigua a la mina de la Torre Malla durant la passejada del passat diumenge.
Parada per beure aigua a la mina de la Torre Malla durant la passejada del passat diumenge.

Parets del VallèsJaume Ribell

L’Associació Protectora d’Animals de Parets ja ha aconseguit trobar una nova llar a més de 500 gossos i gats abandonats. Una tasca que necessita un finançament que s’aconsegueix, entre d’altres vies, amb actes com la passejada solidària que va tenir lloc aquest passat diumenge a l’entorn de Gallecs.

Més de 150 persones amb prop d’un centenar de gossos van participar a aquesta caminada d’una hora de durada que va servir per recaptar fons per l’associació. Per 5 euros, es donava un entrepà, una beguda i un obsequi per a les mascotes. “Per que tot el que es recapta va íntegrament dedicat a elles”, afirma la secretària de l’entitat, Lídia Camps, “des de veterinaris a vacunes passant per la pròpia manutenció”.

La protectora va néixer fa 4 anys com una simple idea entre tres amics: David Nocelo, Olga Rius i la pròpia Lídia. “Simplement vam comprovar que hi havia molts animals abandonats i que calia fer alguna cosa per trobar-los-hi casa”, recorda. I així va començar una tasca que, al principi, es basava en el boca-orella: “Quant trobàvem un gat o un gos, buscàvem a algú que el pogués acollir, ni que fos temporalment”, i així, i gràcies també a la difusió que permet Internet i les seves xarxes socials, mica a mica aquest grup d’amics cada cop va anar comptat amb més col·laboradors.

Tant que fa un parell d’anys, l’Ajuntament de Parets va decidir cedir un solar a l’associació, situat al costat de la masia de La Marineta,. “Allà tenim espai i instal·lacions per poder tenir als animals mentre no els trobem casa o mentre necessiten recuperar-se abans de poder ser adoptats”.

Casos esfereïdors

En aquest darrer cas, el d’animals que es troben en tan mal estat que necessiten tractament abans de posar-los en adopció, la Lídia recorda un parell de casos esfereïdors: un, el d’una gata que acabava de parir a sis gatets i la van trobar tancada dins una capsa de cartró abandonada a dins d’un contenidor d’escombraries. Un altre, el d’un gos que portava 10 anys lligat a una paret d’una indústria del polígon del sector Iveco, “menjant només pa sec i aigua podrida. Hi ha gent que encara no ha entès que els animals de companyia també són éssers vius”.

Per sort, corrobora que, d’uns anys cap aquí, la mentalitat de la gent ha anat canviant cap a millor: “La conscienciació animalista és cada cop més gran. Cada cop més s’entén que un animal de companyia no és una joguina, que no es poden regalar sense més, que se’ls ha d’esterilitzar i posar el xip... en definitiva, que tenir un gos o un gat comporta una sèrie de responsabilitats i que no es pot tenir un animal de companyia si no s’és conscient d’aquestes obligacions i de voler assumir-les, de la mateixa manera que a ningú se li passa pel cap tenir una criatura per, mesos o anys després, abandonar-la”, exemplifica.

Per això són molt curosos a l’hora de triar les cases d’acollida: “Ja només en el primer contacte saps si aquella persona realment estima els animals o no. Ens ha passat molts cops que, quant tenim a un gos de raça, molta gent s’interessa per ell, i en quant els diem que el primer pas és esterilitzar-lo, es fan enrere. Per què? Per que només el volen per fer-lo criar i fer diners venent els cadells”.

300 gats de carrer

Però la tasca de la protectora no es limita tan sols a trobar una nova llar als animals abandonats, sinó també a tenir cura dels que viuen al carrer, als ‘sense sostre’. Actualment, gestionen 15 colònies de gats de carrer només a Parets: un total de 300. “Es tracta de colònies controlades –explica-: els donem menjar, aigua, els portem al veterinari si ho necessiten, els cuidem si es barallen entre ells...”. Fins i tot els hi han donat ‘sostre’: “L’Ajuntament ens dona els contenidors d’escombraries selectives que ja no s’utilitzen, i els reconvertim en ‘casetes’, amb coixins i mantes a dins: ells poden entrar pels forats que eren per ampolles o envasos, però els gossos no. I allà dormen i estan protegits”.

Tota una tasca que es fa gràcies a molts voluntaris i voluntàries que col·laboren bé anant a alimentar aquestes colònies, bé acollint temporalment algun animal, o bé avisant-los quant en troben algun de sol pel carrer. “El treball en xarxa és bàsic, per que a més, es totalment desinteressat: ningú de l’associació rep un sol euro: tot el que es recapta va íntegrament pel tractament dels animals”.

Per això la Lídia aprofita actes com la passejada del passat diumenge per fer-se visibles i fer una crida a la població per que col·labori, cadascú en la mesura que pugui, amb l’entitat. Només cal trucar al 664 12 72 47 o bé acostar-se algun dia a les seves instal·lacions: al carrer La Sínia número 3 del polígon Llevant Park.

Edicions locals