La Fiscalia demana 16 anys de presó per Jordi Turull

El Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional contemplen així el delicte de rebel·lió, que preveu penes més dures que els de sedició i malversació

Política

La Fiscalia demana 16 anys de presó per Jordi Turull
La Fiscalia demana 16 anys de presó per Jordi Turull

Parets del Vallès

La Fiscalia de l'Estat ha demanat 16 anys de presó per a l'exconseller Jordi Turull, de Parets. És la mateixa condemna que ha demanat per a la resta d’exconsellers, ja que en el cas d’Oriol Junqueres, la pena sol·licitada s’eleva a 25 anys, i a 17 en el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell.

D’aquesta manera, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem contemplen finalment el delicte de rebel·lió, que inclou violència i per la qual cosa contempla penes de fins a 30 anys. A diferència del delicte de sedició, que no implica violència i per tant implica penes més baixes.

En aquest sentit l’Advocacia de l’Estat, depenent del Ministeri de Justícia, no ha inclòs la rebel·lió en les seves peticions, i sí la sedició (a més de la malversació). En aquest cas, doncs, la petició de penes ha estat d’entre 7 i 12 anys.D’aquesta manera, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem contemplen finalment el delicte de rebel·lió, que inclou violència i que preveu penes de fins a 30 anys, a diferència del delicte de sedició, que no implica violència i per tant suposa penes més baixes.

En aquest sentit l’Advocacia de l’Estat, depenent del Ministeri de Justícia, no ha inclòs la rebel·lió en les seves peticions, i sí la sedició (a més de la malversació). En aquest cas, doncs, la petició de penes ha estat d’entre 7 i 12 anys.

Es tracta només de les conclusions provisionals, però en cas que tirin endavant, el judici començaria a mitjans del mes de gener de 2019, i les sentències es podrien conèixer als voltants del mes de juny de l’any. L’acusació privada, encapçalada per VOX, ha demanat 74 anys de presó per als exconsellers, 62 per als  jordis i 30 per a Forcadell.

Mesura "exagerada i injusta"

El portaveu del grup municipal del PDeCAT, Raul Urtusol, considera que “no només és injust, sinó que vol ser un escarment i una humiliació”. Urtusol va visitar recentment Turull a la presó de Lledoners, i afirma que “tot i que ell se sap un cap de turc, té molt clar que està disposat a pagar el preu per mantenir la seva dignitat i la del seu país”.

Rosa Martí, portaveu del NOPP, considera que “no es pot tenir gent en presó preventiva durant tant de temps sense que hagin comès cap delicte. Creia que la fiscal demanaria penes més reduïdes i que donaria la llibertat provisional”.

El portaveu d’Ara Parets-ERC, Jordi Seguer, opina que “tota la causa és una autèntica farsa que només buscar l'escarni i la revenja per l'autèntic ridícul que l'Estat espanyol va fer en la celebració del referèndum de l'1 d'octubre”.

Casandra Garcia, portaveu de Sumem Parets, es mostra en “desacord amb les peticions que la fiscalia i l'advocacia de l’Estat demanen per en Turull i la resta de presos. Entenem que qualsevol resolució que no sigui l’absolució serà injusta, i que l’absolució és l’únic camí i en el pitjor dels casos haurien de pensar en l’indult”.
Tots els grups coincideixen que el conflicte necessita una resolució política i no jurídica. El PSC ha declinat fer declaracions sobre la qüestió i no ha estat possible contactar amb el grup de Cs.

 

Fragment de les conclusions provisionals del Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional.

Edicions locals