L’oposició de Parets exigeix l’absolució de tots els presos i exiliats polítics

Tots els grups de l'oposició excepte Ciutadans han presentat una moció conjunta per tractar a la Junta de Portaveus

Política

La Fiscalia General de l'Estat ha demanat 16 anys de presó pel paretà Jordi Turull.
La Fiscalia General de l'Estat ha demanat 16 anys de presó pel paretà Jordi Turull.

Parets del Vallès

Tots els grups de l’oposició de Parets excepte Ciutadans (és a dir: Ara Parets-ERC, Sumem Parets, PDeCAT i NOPP), han presentat una moció conjunta per tractar en la Junta de Portaveus d’aquest novembre on es mostren “a favor de l’absolució dels presos polítics catalans i l’arxivament de tota la causa contra el procés”.

El text rebutja rotundament les peticions de presó que demana la Fiscalia i Advocacia de l’Estat als representants polítics i socials que van permetre la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Alhora exigeixen l’absolució de totes les persones acusades “captives d’uns fets inexistents i d’un relat inventat que té com a objectiu el càstig i l’escarment”, i també l’arxivament de tota la causa contra el procés polític que es viu a Catalunya.

La moció denuncia la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació de la realitat “per crear un relat que es basa en la violència que no va existir mai en tots els actes i manifestacions cíviques i pacífiques”, i exigeix la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítiques -entre els quals el veí del municipi Jordi Turull- i el retorn de totes les persones exiliades.

En referència a Turull, la moció demana que l’Ajuntament doni un suport explícit al polític paretà i que col·loqui al balcó de la Casa de la Vila una pancarta i el llaç groc que digui: Absolució Ja. Estem amb tu Jordi. Llibertat Presos i Exiliats Polítics. També volen que en cada ple municipal es faci constar -a l’inici de cada sessió- el suport institucional a Turull i es reclami el seu alliberament.

Una mesura “exagerada i injusta”

Són els qualificatius que més es repeteixen a l’hora de copsar opinions i reaccions a la petició de la Fiscalia General de l’Estat: els d’exagerada i injusta. El portaveu del grup municipal del PDeCAT, Raul Urtusol, considera que “no només és injust, sinó que vol ser un escarment i una humiliació. S’actua des de l’odi i la rancúnia, tant abans amb el PP com ara amb el PSOE”.

Urtusol va visitar recentment a Turull a la presó de Lledoners, i afirma que “tot i que ell se sap un cap de turc, té molt clar que està disposat a pagar el preu per mantenir la seva dignitat i la del seu país”. I afegeix que “tot i que al Jordi hi tenim una estima especial pel que representa pel poble, no fem cap diferència entre ells i la resta de presos exiliats. Tots són iguals per nosaltres, i tots estan patint al igual que ho fan les seves famílies”. Tot i que “esperava una petició tan dura”.

Rosa Martí, portaveu del NOPP, era més optimista en aquest sentit al considerar que “no es pot tenir gent en presó preventiva durant tant de temps sense que hagin comés cap delicte. Creia que la fiscal demanaria penes més reduïdes i que donaria la llibertat provisional”. Per això creu que la la petició de 16 anys “és inadmissible. I si a més ho ajuntem amb d’altres decisions que està prenent, la credibilitat de la justícia espanyola queda molt en entredit i està fent el ridícul a nivell europeu”.

Coincideix al parlar de ridícul el portaveu d’Ara Parets-ERC, Jordi Seguer, que opina que “tota la causa és una autèntica farsa que només buscar l'escarni i la revenja pel autèntic ridícul que l'Estat espanyol va fer en la celebració del referèndum de l'1 d'octubre”. I apel·la a la responsabilitat del Govern Central: “Caldria que tots els demòcrates ens uníssim per exigir la retirada de les acusacions per part de la Fiscalia, quelcom que el president Pedro Sánchez ha estat incapaç de fer”.

Mentre que Casandra Garcia, portaveu de Sumem Parets, es mostra en “desacord amb les peticions que la fiscalia i la advocacia de l’Estat demanen per en Turull i la resta de presos. Entenem que qualsevol resolució q no sigui l’absolució serà injusta, i que l’absolució és l’únic camí i en el pitjor dels casos haurien de pensar en l’indult. Aquest tipus d’accions no afavoreixen la resolució del conflicte”.

Per la seva banda Manuel Losada, portaveu de Ciutadans, l'únic grup de l'oposició que no s'ha sumat a la moció, admet que “a nivell personal, sap greu el que està passant amb Turull com a veí del poble amb el que he coincidit. Però nosaltres no som jutges i hem de respectar el que decideixin”, conclou.

Edicions locals