Més de la meitat de metges segueixen la vaga a l'atenció primària

Segons dades de de l’Institut Català de la Salut, un 55% dels facultatius de la Metropolitana Nord no han treballat

Societat

Concentració de metges al vestíbul de l'ICS aquest dilluns
Concentració de metges al vestíbul de l'ICS aquest dilluns | Elisenda Rosanas / ACN

La vaga de metges dels centres d'atenció primària, convocada pels sindicats Metges de Catalunya i CGT, s'està seguint de manera majoritària en els CAP del territori. En concret, segons dades de l'Institut Català de la Salut (ICS) a l'àrea Metropolitana Nord, on pertanyen els ambulatories del Vallès Oriental, un 55% dels facultatius han respost a la convocatòria de vaga.

Aquest dilluns, ha començat la vaga de facultatius en l'atenció primària de Catalunya, que s'allargarà aquesta setmana fins al divendres 30 de novembre.

Segons les dades facilitades per l'ICS, dels 536 metges de la regió sanitària Metropolitana Nord, 293, un 55%, han fet seguiment de la vaga; 168, ha fet serveis mínims, i 75 han treballat. Pel que fa a l'afectació de la vaga a la resta de la plantilla, el seguiment ha estat molt més escàs. Del total de 1.225 treballadors, només 60, (un 5%) han secundat la vaga; 373 han prestat serveis mínims, i 792 han treballat.

Per la seva banda, Metges de Catalunya parla d'un 77,3% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l'atenció primària que han secundat la vaga a l'ICS a tot Catalunya.

Sota el lema Atenció Primària, digna i respectada, més de 5.700 facultatius de Catalunya estan cridats a secundar l’aturada, davant la situació “extremament crítica” del primer punt d’accés al sistema de salut, provocada pels “greus problemes de dèficit de personal i per l’elevada pressió assistencial que suporta el col·lectiu”. Una situació que, segons Metges de Catalunya, “amenaça el manteniment de la qualitat de l’atenció i mina la salut dels metges, cada vegada més afectats per l’esgotament i l’estrès”.

Edicions locals