Justícia estudia reobrir el centre de menors Els Til·lers de Mollet

La Generalitat aprofitaria un mòdul que es va tancar el 2013 per la crisi i el destinaria a les noies internes

Societat

Justícia estudia reobrir una part del centre de menors els Til·lers de Mollet
Justícia estudia reobrir una part del centre de menors els Til·lers de Mollet

El Departament de Justícia de la Generalitat estudia la reobertura d’una part del Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet, que està en desús des del 2013, perquè l’ocupin les noies menors de tot Catalunya. L'anunci arriba després que s'hagi constatat un augment del 19% del nombre de menors internats en centres educatius per la comissió d’un delicte en menys de dos anys.

Es tracta de joves d'entre 14 i 18 anys que en la majoria de casos ingressen al sistema de justícia per robatoris amb violència i intimidació. La caiguda dels set anys anteriors es va trencar el 2016, quan la població comença un repunt que s'ha consolidat aquest 2018. Es tracta d'un augment de 39 interns en només dos anys, un 19% més.

Aquests centres es troben al 84% de la seva capacitat i disposen de 50 llits lliures. Per aquest motiu, en el cas que aquesta tendència a l’alça es mantingui, Justícia estudia la reobertura d’una part d'Els Til·lers, que està en desús des del 2013, perquè l’ocupin les noies menors de tot Catalunya, ara allotjades al Centre Educatiu Can Llupià de Barcelona. D’aquesta manera, Can Llupià es convertirà en un centre únicament per a nois.

Tractament amb visió de gènere

La reobertura d’un mòdul de Til·lers per a les noies coincidiria amb l’aposta pel tractament amb visió de gènere a tot l’àmbit de l’execució penal. Si la població de justícia juvenil evoluciona segons l’increment actual, durant el 2019 s’hi desplaçaran les 17 joves que hi ha actualment a Can Llupià, que ocuparan un mòdul amb capacitat de fins a 25 noies. Les noies només representen el 7 % dels menors interns, però, segons fonts de Justícia, tenen necessitats específiques.

El Centre Educatiu Els Til·lers va tancar el 2013 per les retallades i es va convertir en una unitat terapèutica per a menors amb mesura d’internament i amb problemes de salut mental i addiccions. Actualment, hi ha una part de les instal·lacions que estan fora de servei.

246 menors internats

Actualment, hi ha 246 menors internats en aquests centres, 39 més que els 207 del 2016 però per sota de les dades del 2009, quan n'hi havia 301. A les persones menors de 14 anys no se'ls pot imputar cap delicte, però a partir d'aquesta edat ja tenen responsabilitats penals. L'internament en centres de justícia juvenil, ja sigui en règim obert, tancat, semiobert o terapèutic, es reserva per als menors que han comès els delictes més greus.

L'increment de la població d'aquests centres respon majoritàriament a l'ingrés de joves que viuen al carrer, sense vincles familiars a Catalunya, sense domini del català ni del castellà i amb poca o cap formació. Els centres disposen d'equips formats per educadors, treballadors socials, mediadors culturals, mestres, formadors ocupacionals, metges, psicòlegs i juristes. Els professionals treballen a partir d'un pla específic per a cada jove amb l'objectiu de proporcionar-los noves oportunitats.

Els joves amb mesures d'internament en un centre educatiu representen el 8,2% de tots els menors que l'any 2017 van passar per la justícia juvenil a Catalunya, que van ser 5.731. La taxa de reincidència en el conjunt de la justícia juvenil és del 30,8%.

 

Edicions locals