Turull reclama el seu alliberament en base a una sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans

La sentència condemna a l’estat turc per mantenir en presó preventiva a un diputat kurd

Política

Turull al costat Jordi Pina, advocat seu i també de Sánchez i Rull.
Turull al costat Jordi Pina, advocat seu i també de Sánchez i Rull.

ACN

El paretà Jordi Turull ha presentat un plec d’al·legacions demanant el seu alliberament en base a una sentència el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) que condemna a l’estat turc per mantenir en presó a un polític kurd. Ho ha fet juntament amb Josep Rull i Jordi Sànchez, amb qui comparteix advocat: Jordi Pina.

El text ha estat presentat al Tribunal Constitucional, al·legant l’analogia entre els dos casos, ja que el diputat kurd empresonat a Turquia es mantenia també en presó preventiva sense sentència en ferm. Per això els tres presos catalans, diputats també per Junts per Catalunya (JxCAT) reclamen la seva llibertat immediata i la "total rehabilitació" dels seus drets polítics.

En els seus recursos asseguren que la sentència contra Turquia és equiparable al cas català, ja que defineix els drets polítics d'un càrrec parlamentari en presó provisional i en quines situacions aquests drets i els dels seus votants són vulnerats per una "prolongada" privació cautelar de llibertat. Així, consideren que igual que en el cas kurd la presó preventiva aplicada als presos catalans no està prou justificada i podria ser substituïda per mesures cautelars menys greus que els permetessin exercir el seu càrrec de forma activa.

El cas turc

La sentència del TEDH contra l’estat turc es va dictar fa uns dies i de forma unànime pels set magistrats d'Estrasburg, que insten a alliberar a Selahattin Demirtaş, que quan va ser detingut era copresident del Partit Democràtic dels Pobles (HDP). El tribunal considera, a més, que la impossibilitat de l'exlíder de participar de l'activitat parlamentària tot i ser diputat ha constituït una interferència "injustificada" amb la llibertat d'expressió i el dret a ser elegit i ocupar l'escó al parlament.

El tribunal conclou que “l'extensió del període de presó preventiva s'ha establert més enllà d'un dubte raonable, especialment durant dues campanyes crucials, el referèndum i les eleccions presidencials, amb el propòsit ulterior de sufocar el pluralisme i limitar la llibertat d'un debat polític”.

Per tot plegat, Estrasburg no només condemna l'estat turc a alliberar-lo sinó també a indemnitzar Demirtas amb 10.000 euros per danys no pecuniaris, davant dels 250.000 que sol·licitava el polític. "El tribunal observa que la violació del conveni ha causat indiscutiblement danys substancials en el demandant", es diu en la sentència. A banda, imputa 15.000 euros a l'estat turc en concepte de despeses judicials.

Edicions locals