L'Ajuntament concedeix les tres Medalles de la Vila de Parets 2018

Els guardonats han estat Pere Comas d’El Jardí, Josep Maria Mauri de l’Escola de la Natura i el Club Handbol Parets

Societat

Pere Comas, del restaurant El Jardí, davant una imatge històrica del local.
Pere Comas, del restaurant El Jardí, davant una imatge històrica del local.

Ja es coneixen els noms dels guardonats amb les Medalles de la Vila de Parets 2018, que enguany han estat tres: Pere Comas del restaurant El Jardí; Josep Maria Mauri, del grup d’astronomia de l’Escola de la Natura i el Club Handbol Parets com a institució. Així es va acordar al ple municipal d’aquest passat dijous.

En el cas de Pere Comas Godayol, es concedeix per tota la seva trajectòria professional com a restaurador, la promoció de la cuina de proximitat i la seva contribució a la projecció exterior de la vila. Restaurador reconegut a tota la comarca, ‘el Pere del Jardí’ va néixer a l’any 1941 a Parets, on van arribar els seus pares el 1934 provinents de Granollers, per regentar el popularment conegut com ‘El Cafè de Baix’.

Hereu d’una tradició culinària que va portar al seu pare a ser xef de cuines tan reconegudes com les del Ritz, el Set Portes, la Maison Dorée o la Fonda Europa, el Pere va continuar aquesta tasca. I ara, més de 80 anys després, la família Comas encara és al capdavant d’aquest establiment centenari de mans del seu fill Josep, esdevenint un referent de bona gastronomia a la comarca.

L’any 2016 va ser reconegut i acreditat com a restaurant Slow Food i forma part del col·lectiu CuinaVO, una agrupació de cuiners i restaurants del Vallès Oriental que promou les virtuts i singularitats de la cuina vallesana, basades en el territori, la proximitat i la qualitat. Actualment, El Jardí treballa amb productes d’horta ecològica i en la recuperació de llavors antigues.

Josep Maria Mauri

En el cas de Josep Maria Mauri Terrado, es reconeix la seva trajectòria professional com a docent i la tasca de divulgació científica duta a terme a l'Escola de la Natura de Parets. Nascut a Lleida l’any 1941, el 1969 va venir a viure a Parets, cridat pel director del Patronato de Enseñanza Media d’aleshores –posteriorment, Patronat Pau Vila-.

Mauri inicià la seva trajectòria docent a Parets a les instal·lacions que el patronat encara tenia a Ca n’Oms. L’any següent ja va començar les classes a l’actual edifici de l’avinguda de la Pedra del Diable, fent de mestre de ciències de diverses generacions de paretans. A l’escola Pau Vila, va muntar laboratoris de ciències naturals, de física i química i de fotografia. Més endavant, amb l’ampliació del col·legi, en va muntar un de nou dedicat a totes les branques de les ciències naturals.

És membre destacat de l’Escola de la Natura de Parets des dels inicis d’aquest centre d’educació ambiental i va ser un dels principals impulsors, l’any 1993, de les seves sessions d’astronomia a l’Escola de la Natura, i de la creació l’any 2005 del seu grup d’astronomia. Amb l’excepció de l’observatori del Museu de Granollers, la cúpula de l’escola Pau Vila és l’única a la comarca instal·lada en una infraestructura pública.

Club Handbol Parets

L’Handbol Parets neix el 1954, quant una colla de paretans van proposar introduir la pràctica d’un nou esport al poble. El fet que la nostra població fos molt propera a Granollers, bressol de l’handbol a l’Estat espanyol, es va sumar a l’oferta de la delegació del Frente de Juventudes que, a través de Josep Ribas, Jaume Anfruns i el doctor Francesc Canal, van impulsar aquesta iniciativa. El 26 de desembre d’aquell any va néixer el Club Balonmano Juventud Parets.

El seu millor moment va arribar l’any 1979, quant va ser campió de la lliga d’ascens a la primera divisió nacional. Aquesta qualificació li va permetre jugar la fase final del campionat d’Espanya de segona divisió, on es va classificar en tercer lloc. Als anys 80, va jugar a la primera nacional, però la posterior reestructuració en la primera divisió va obligar al CH Parets a renunciar a la categoria per motius econòmics.

Des d’aleshores, el primer equip de l’Handbol Parets ha anat alternant les categories primera, segona i tercera catalanes, en les quals ha participat de manera ininterrompuda. A dia d’avui, l’equip juga a primera catalana sènior i cal destacar que tots els seus membres provenen d’equips inferiors del club. Actualment, el club compta amb uns 100 socis, onze equips federats i uns 175 jugadors.

Edicions locals