Parets aprova uns pressupostos de 26 milions d’euros per 2019

Els comptes per l’any vinent es van aprovar amb l’abstenció de Cs i el vot contrari de la resta de grups

Política, Economia

L'aprovació es va confirmar al ple extraordinari celebrat aquest dijous a la tarda.
L'aprovació es va confirmar al ple extraordinari celebrat aquest dijous a la tarda.

Parets ja ha aprovat els pressupostos municipals per 2019: uns comptes que preveuen una despesa de 26 milions d’euros i que, com va informar SomParets, es van aprovar gracies a l’acord previ entre PSC i Ciutadans, que amb la seva abstenció van permetre l’aprovació.

Es tracta, doncs, de dos milions més d'euros que els de 2018, quant en van ser 24. Una quantitat que des de l'oposició va ser titllada d'electoralista per que la meitat d'aquests dos milions provenien de crèdits bancaris i 400.000 € els possaria l'empresa concesionària dels serveis d'aigua, Cassa, per dur a terme les reformes de la xarxa ja previstes. Pel que l'alcalde, Francesc Juzgado, va justificar que "el nivell d'endeutament de l'Ajuntament és del 25%, molt per sota del 75% que permet la llei".

Per Juzgado, es tracta dels pressupostos “més socials dels darrers anys”, destacant que “el 33% es destinarà a l’àrea de serveis a les persones”. En aquest sentit va destacar els 250.000 € que es destinaran al programa de socialització de llibres de text escolars o els 90.000 € per beques menjador.

Tot i que les partides més quantioses seran de nou pel capítol de via pública i espais urbans, com els 450.000 € per la reforma dels carrers Aurora i Ferrer i Guàrdia del Barri Antic, els 210.000 € pel projecte de la nova plaça Espanya, o els 100.000 € per la renovació de l’enllumenat públic. Tot afegint que agraïa “la predisposició al diàleg a les demés formacions polítiques”. Un diàleg, però, que només va fructificar amb Ciutadans, ja que la resta de grups consistorials van votar no.

‘Una bandera que val un pressupost’

Per Rosa Martí, portaveu del NOPP, “això dels pressupostos més socials que mai és la mateixa cantarella que sempre”, afegint que el compten són els fets, i no les paraules. La resposta del portaveu socialista, Toni Fernández, va ser que sí que eren “continuistes, però per que responen al model de poble que mantenim”.

Precisament la crítica de Sumem Parets va anar encaminada a la “falta de projecte polític, un projecte incoherent i covard i que porta massa anys a la cadira”, apuntant també a la “irresponsabilitat d’aprovar un pressupostos per una bandera”, en relació a l’acord entre PSC i Cs.

També Martí va fer esment de la qüestió a l’afirmar que “una bandera val un pressupost”, a l’igual que Raul Urtusol, portaveu del PDeCAT, que tot i formar part d’una coalició de govern amb el PSC durant part de la legislatura, va argumentar que ni havia volgut asseure’s a parlar dels pressupostos “per dues raons: una per dignitat”, en referència al cas Turull, “i una altra per la falta de compromís” en els acords presos mentre va durar la coalició.

Sí va mantenir converses prèvies per intentar tirar endavant els pressupostos Jordi Seguer, portaveu d’Ara Parets ERC, que va afirmar que si el PSC “hagués volgut”, els podria haver aprovat “sense tenir que penjar la bandera espanyola. N’hi havia prou amb un gest d’humanitat cap a un veí del poble empresonat. Però entre Ciutadans i Esquerra Republicana, han triat Ciutadans. Ha preferit la bandera a tenir un gest d’humanitat, la simbologia a la dignitat de les persones”. Pel que va resumir que “aquest és un pressupost electoralista d’un govern completament a la deriva que està disposat a fer el que sigui per salvar la cadira després del 26 de maig”, data de les properes eleccions municipals.

Al seu torn, Manel Losada, portaveu de la formació taronja, va justificar el seu suport en forma d’abstenció “per que després de 40 anys, la llei s’ha fet complir”, i per que s’ha arribat a un acord en diversos punts, “alguns dels quals ja estaven al programa electoral de Ciutadans”, com són el trasllat de la comissaria de la Policia Local al sector Iveco i l’ampliació d’agent del cos o l’increment de la partida destinada a fomentar l’ocupació de persones aturades, entre d’altres de noves, com la petició de que els estudis de la ràdio local, RAP 107, també es traslladin al sector Iveco “per millorar les seves instal·lacions”.

Per tant, davant un empat a vuit vots a favor i vuit en contra, l’abstenció taronja va fer valdre el vot de qualitat de Juzgado.

Edicions locals