31 anys repartint sort

A l'administració de loteria Graziella, de Parets, ha caigut un dels cinquens premis del ‘Gordo’ d'aquest any

Societat

Graziella Morelli al seu despatx amb el número premiat i un dècim emmarcat del 'Niño' de 2002.
Graziella Morelli al seu despatx amb el número premiat i un dècim emmarcat del 'Niño' de 2002.

Parets del Vallès

L’administració de loteria Graziella, de Parets, ha repartit part del cinquè premi del sorteig nadalenc del  'Gordo’. En concret, el número afortunat ha estat el 02308, un cinquè premi de 60.000 euros. És a dir: 6.000 € per dècim.

És el primer cop que aquesta veterana administració reparteix un premi d’aquest sorteig, però no pas el primer premi gran: el 6 de gener de 2002 va repartir un segon premi de la loteria del 'Niño’. Van ser 28,8 milions d’euros. I abans, “encara en pessetes, va tocar una Primitiva de 700 milions”, recorda la pròpia Graziella Morelli, qui dona nom a aquest establiment situat a l’avinguda Catalunya des de 1987.

Graziella va arribar a Parets de la mà de l’empresa Zanini: “El meu home va ser qui va muntar la planta de Parets. Ell es de Barcelona i jo ja era secretaria de Zanini a Italia. Vaig venir cap aquí y... ja em vaig quedar”, recorda. Era “quant encara hi havia la tartana que unia l’estació de tren amb el poble”, i ara ja fa 31 anys que regenta aquesta administració.

Seva va ser la idea de que un número de la loteria portés la imatge de Parets a totes les butlletes de l’Estat: va ser el 9 d’octubre de 2004, l’any de celebració del milcentenari de la població. “Com que es feien tot d’actes de celebració dels 1.100 anys, vaig pensar que seria una bona idea. Ho vaig comentar a l’administració central de Madrid, i van estar d’acord. Llavors ja van parlar ells amb l’alcalde, que era el Joan Seguer, però la idea va ser meva i va ser tota una satisfacció!”.

Agraïment per emmarcar

Com va ser una satisfacció també rebre una nota d’agraïment d’un dels agraciats aquell ‘Niño’ de 2002. Una nota manuscrita que ara guarda emmarcada junt amb un dels dècims agraciats i on es pot llegir: ‘Gràcies a vostès, podré tornar a viure una joventut que no he tingut’. Signat: Sergio. “Era un noi que tenia una malaltia greu, i gràcies als diners de la loteria es va poder operar”, explica Graziella. I quant ho fa, encara s’emociona. “Se’m posa la pell de gallina quant penso en la gent que he pogut ajudar”.

I precisament per això, de clientela no n’hi falta. “Des d’aquell 2002 venem molt més. I això fa també que ens toquin més premis”. I per això aquest mateix dilluns al matí, tot just dos dies després del cinquè premi del ‘Gordo’, hi havia cues per fer-se amb un dels números del ‘Niño’. No ha parat de rebre trucades, sol·licituds i visites, inclosa la de representants de Loterías y Apuestas del Estado, així com la d’alguns dels premiats, “tot i que a partir de certes quantitats, ja s’ha d’anar a cobrar als bancs”. Per això afirma que tot plegat l’ha tingut “molt enfeinada, però molt contenta”.

De fet aquest dilluns 24, primer dia laborable després del sorteig, les dues taquilles de l’establiment no deixaven de vendre butlletes. Una compradora fins i tot lamentava que, just davant seu, s’hagi acabat un número que l’hi agradava molt. Allò que diuen que ‘aquest número és molt bonic’. Potser el 02308 va ser rebutjat per més d’un i una per això, per no ser massa ‘bonic’. Però des de dissabte, segur que per a molts paretans i paretanes és el número més bonic del Món.

Cua de gent esperant per comprar un dècim del 'Niño' aquest dilluns al matí.

Edicions locals