L'Adif licita obres per preparar el desdoblament de la R3 entre Parets i la Garriga

El contracte per millorar les instal·lacions de seguretat i comunicacions a les estacions té un cost de 13,2 milions

Societat

L'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) –organisme del Ministeri de Foment– va publicar dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la licitació de la redacció del projecte constructiu i execució d’obres per remodelar les estacions de Parets del Vallès, Granollers-Canovelles, les Franqueses i la Garriga de la línia R3 de Rodalies, així com les instal·lacions de seguretat i comunicacions d’aquest tram de la línia.

El pressupost de la licitació és de 13.244.438,55 euros i la durada del contracte es fixa en 89 mesos. Les empreses interessades poden presentar ofertes fins al 5 de febrer, i l'obertura de pliques està prevista per al 19 de març.

El concurs permetrà millorar instal·lacions de seguretat i comunicacions de les estacions amb, entre altres, canvis de senyalització amb nous enclavaments electrònics per a les quatre estacions, els sistemes de protecció del tren, el sistema de Control de Trànsit Centralitzat (CTC) i els equips auxiliars de detecció. També s’han de fer canvis als enclavaments de les estacions de Mollet-Santa Rosa i Figaró. També es preveu la instal·lació de nous circuits de via i d’instal·lacions de seguretat o elements tècnics com cablejat i pantalles fixes d’informació

L'esperat desdoblament

La remodelació de les estacions és una actuació prèvia al desdoblament del tram entre Parets i la Garriga d'aquest vial ferroviari, que permetrà un increment del pas dels combois d'aproximadament un 3%, segons l'estudi d'impacte ambiental publicat  aquest juliol, que  rebaixava molt notablement les espectatives inicials d'augment de freqüències.

Adif ja va publicar al setembre l’anunci del projecte constructiu per remodelar aquestes quatre estacions, així com la relació dels béns i drets afectats per aquest projecte: l’expropiació de més de 18.000 metres quadrats de terreny –dels quals, 10.434 a Granollers; 1.481 a Canovelles; 595 a les Franqueses, i 5.783 a la Garriga–.

Les obres de duplicació de la via, però, no preveuen executar la construcció d'un pas superior a l'estació de Parets, així com l'ampliació de  l'aparcament que havia reclamat l'Ajuntament paretà a l'Adif. En el seu moment, l'administrador ferroviari va desestimar incloure la proposta en el projecte de desdoblament perquè "forma part d'un altre projecte de construcció la redacció del qual es coordinarà amb l'Ajuntament", indicaven aquest estiu.

Edicions locals