Els altres 'Reis Mags'

Càritas Parets ha repartit més d'un centenar de joguines a fills de famílies necessitades

Societat

Imatge de la  cavalcada de reis de diumenge a Parets.
Imatge de la cavalcada de reis de diumenge a Parets. | Ona Cervera

Parets del VallèsJaume Ribell

Diuen que els reis són els pares. Però de vegades, aquests no poden comprar regals. És aleshores quan entren en joc els 'altres' Reis Mags. Els que porten joguines als fills de famílies amb pocs recursos. I aquest any han estat més d'un centenar les que ha repartit l'associació Càritas.

"No sabria dir si 115 ó 117, però més de 100 segur", afirma Carme Palau, coordinadora de l'entitat a Parets. Tot i que vol deixar clar que "aquí hi col·laborem molta gent, no és una qüestió de càrrecs". De fet, la persona més directament implicada en aquest repartiment alternatiu de regals vol que se la citi com a "simple voluntària".
Es tracta d'Andrea Quintana, mestra de l'escola Nostra Senyora de Montserrat ara ja jubilada però que encara va pel centre de tant en tant. Va ser allà quan va veure que el primer dia d'escola després de reis, quan s'invitava als petits a portar alguna joguina a l'escola per compartir-les entre tots, "alguns en portaven de més maques, i d'altres no tant". I alguns altres, cap ni una. "I això no podia ser".

Per això es va iniciar una recollida de joguines que, en un principi eren donacions de segona mà, però posteriorment es va fer amb joguines noves, fins que fa tres anys es va organitzar la CorreParets, la cursa solidària on enguany han participat 600 persones vestides de Pare Noel. "Amb el recaptat a la cursa no arriba ni fins a la meitat dels regals, però ha ajudat molt perquè també hi col·labora la tenda Don Dino, que ens fa un descompte important en l'adquisició de les joguines".

Les altres fonts des de les quals arriben joguines són variades: des d'empreses i entitats passants per formacions polítiques, o fins i tot "un grup de jubilats que cada any no fallen a portar-ne una cadascun". I el repartiment es fa tant amb famílies usuaries de Càritas o dels Serveis Socials del poble, com amb d'altres "que potser no ho són però ens arriba que també ho necessiten".

Un de tres

Cada nen o nena pot demanar tres regals als reis, i ja se'ls adverteix que dels tres només els n'arribarà un. I aquest un, tot i que ells no ho saben, val un mínim de 30 euros i un màxim de 40, "perquè si no, no n'hi hauria per a tots". Les cartes les fan des del mes d'octubre, i ja aleshores, a mesura que es van recaptant diners, Quintana s'encarrega personalment de la compra: "Si no es troba exactament allò que demanen, es tria el que més s'hi assembli". I així, de mica en mica, s'ha arribat a aquest centenar llarg de joguines, repartides per a edats que van des de nadons fins als 10 anys.

El dia 4 van ser repartits, ja embolicats, i després cada família s'encarrega de com i quant donar-los, "ja que a l'haver-hi també gent estrangera, no tothom celebra el 6 de gener". "De vegades només demanen robeta, perquè realment són famílies que no la poden comprar. Però sempre procuro que, a més de la roba, que la necessiten, hi hagi alguna joguina, perquè els nens a veure com els hi expliques que els reis només porten roba...", explica Quintana.

La rebuda, de vegades, no és tan agraïda com pot semblar. "Hi ha de tot, com a tot arreu", assegura. Però a tall d'exemple, recorda el cas "d'una senyora gran que va venir i em va demanar com em podia donar les gràcies. I vaig respondre que no m'havia de donar les gràcies per res. Però que si m'escrivia una carta, la posaria a la meva tauleta de nit". I allà la tindrà. Almenys fins l'any que ve, quant aquest altres Reis Mags tornaran a movilitzar-se per que a cap nen ni nena no li falti, com a mínim, una joguina.

Edicions locals