L'oposició de Parets denuncia l'actitud del PSC davant el ple sobre Turull

Sumem, ERC, NOPP i PDeCAT reclamen que sigui l'alcalde qui el convoqui abans que quedi fixat per reglament

Política

(D'esq. a dreta) Urtusol, Garcia, Seguer i Martí durant la roda de premsa.
(D'esq. a dreta) Urtusol, Garcia, Seguer i Martí durant la roda de premsa.

L'oposició de Parets ha denunciat l'actitud del govern municipal, en mans del PSC, sobre la celebració d'un ple extraordinari per tractar el cas de l'empresonament de Jordi Turull. Ho ha fet en boca dels portaveus de Sumem Parets, Ara Parets ERC, NOPP i PDeCAT en una roda de premsa celebrada aquest dijous a la sala Cooperativa.

Com ja va informar Som Parets, tots els grups de l'oposició menys Ciutadans havien acordat forçar un ple per tractar públicament el cas Turull. Però com a resposta han rebut un informe jurídic signat pel secretari municipal, Josep M. Amorós, on s'aconsella no celebrar el ple argumentant que aquest tipus de qüestió ha de ser dirimida en una Junta de Portaveus.

En aquest sentit, el portaveu del PDeCAT, Raul Urtusol, ha deixat clar que "aquest informe no és vinculant, només informatiu". I que per tant, "esperem que l'alcalde, Francesc Juzgado, convoqui personalment el ple", ja que "el ROM –el Reglament Orgànic Municipal- és ben clar: si un terç dels regidors demanen la convocatòria, el ple s'ha de celebrar". I en aquest cas, són vuit els regidors que sumen les quatre formacions: "No tenim la majoria de càrrecs electes, però sí la majoria de vots", va recordar Urtusol.

Al seu torn, Rosa Martí del NOPP va reblar l'argument deixant clar que "si l'alcalde no convoca el ple, aquest quedarà convocat igualment de forma automàtica 10 dies hàbils després que s'acabi el termini per convocar-lo". Donat que la petició es va presentar formalment el 21 de desembre i el termini citat és de 15 dies hàbils (descomptant els diversos festius que hi ha hagut), el 16 de gener es fixarà el dia.

Per tot plegat, la denúncia és "que de nou es doni una resposta jurídica a un problema polític que només es pot resoldre amb diàleg", en paraules de Casandra Garcia, de Sumem Parets, qui va afegir que la seva formació "sempre denunciarà una situació d'empresonament terriblement injusta i el dret a decidir lliurement en un referèndum".

Mentre que Jordi Seguer, d'Ara Parets ERC, va afegir que la seva formació reclama "una reforma del ROM precisament per evitar situacions com aquesta, on es fa una interpretació partidista, restrictiva i interessada del reglament". Resumint que "el PSC té por al debat públic". En aquesta línia, Martí va recordar que "aquesta no és una situació normal de país, i per tant s'ha de poder tractar a un ple". El lloc "de màxima representació municipal", com va dir Urtusol. Per la qual cosa va demanar "que l'alcalde reflexioni".

En cas que l'alcalde no convoqués el ple i, fins i tot, en cas que no el presidís, el reglament estableix que aquest seria presidit pel regidor o regidora de més edat present al plenari.

Edicions locals