Parets recupera la mongeta paretana

Després de dos anys de recerca, aquest llegum autòcton es presentarà en societat durant la Festa Major d'Hivern

Cultura

Can Vila és una de les masies de l'Espai Rural de Gallecs on s'està recuperant aquesta llavor.
Can Vila és una de les masies de l'Espai Rural de Gallecs on s'està recuperant aquesta llavor.

Parets del Vallès

La mongeta paretana ja està a punt per ser presentada de nou en societat. Serà durant aquesta Festa Major d'Hivern després d'un procés de dos anys per recuperar aquest llegum autòcton.

La paretana és l'adaptació al Vallès de la mongeta Pinet de Mallorca. Ja l'any 1874 hi ha documentació de grans plantacions de mongeta de canemar procedent de les Balears. Conreada també a Montmeló i a Palou, va ser molt important al mercat de Granollers. L'any 1945, en una prova de camp a Parets, es va determinar que el rendiment d'aquesta varietat era d'onze quilos collits per cada quilo plantat, i que la seva productivitat era propera als 1.500 quilos per hectàrea.

De moment, l'Ajuntament de Parets en col·laboració amb l'Escola de la Natura i el Consorci de Gallecs, van començar plantant petites quantitats d'aquesta llavor molt popular a mitjans del segle XX. Primer a través del viver de llavors de l'Escola de la Natura, i ja després sobre el terreny dels voltants de masies de Parets dins l'Espai Rural de Gallecs, com Can Jornet i Can Vila.

"Primer només van treure'n uns 8 quilos, i després d'algunes collites fallides per la meteorologia, ja en vam aconseguir alguna de 80. Ara ja n'hem aconseguit recollir 1.000 quilos, i hem cregut oportú donar-la a conèixer aprofitant aquests dies de festa", explica l'alcalde, Francesc Juzgado.

"És un tipus de mongeta semblant a la del ganxet, molt apreciada en l'àmbit gastronòmic, ja que és el que es coneix com a 'llavor rastrera', que significa que en lloc d'enfilar-se les mongeteres, repten per terra i això els hi dóna un gust i una textura molt diferents", afegeix Juzgado, invitant a tothom a què vingui a tastar-la.

Així doncs, la mongeta paretana serà present tant a la calçotada del dissabte 26, com a la Fira Medieval del cap de setmana, on s'instal·larà una carpa informativa on tothom qui ho vulgui es podrà endur uns saquets d'un quart de quilo per poder fer-les a casa.

Edicions locals