Els emprenedors del futur

Un grup d’alumnes de l’escola Nostra Senyora de Montserrat participa de nou al programa CuEmE de la Diputació

Societat, Economia

Una representació dels alumnes va visitar l'ajuntament per formalitzar la constitució de les seves noves cooperatives.
Una representació dels alumnes va visitar l'ajuntament per formalitzar la constitució de les seves noves cooperatives.

Es tracta de fomentar l’esperit d’emprenedoria des de ben petits: aquest és el principal objectiu del programa CuEmE (Cultura Emprenedora a l’Escola) que du a terme la Diputació de Barcelona en col·laboració amb els ajuntaments. I en el cas de Parets, el centre que el durà a terme serà un any més el Nostra Senyora de Montserrat.

Per això una representació d'alumnes d'aquesta escola han visitat la sala de plens de l'Ajuntament aquest dimarts, on han formalitzat la constitució de les seves respectives empreses. En concret, són alumnes d'entre 10 i 11 anys de cinquè de primària que utilitzaran la fórmula cooperativa. L'acte va servir per signar-ne els respectius estatuts: el de Deluxe Products de 5è A, i el de Dreams of Montserrat de 5è B.

Tots els alumnes han posat entre 5 i 6 euros, el que suposa un capital inicial d'uns 150 euros de partida per classe. Cadascuna d'elles ha triat per votació els principals càrrecs (presidència, secretaria, tresoreria...), i a partir d'ara decidiran quins productes manufacturaran, com els distribuiran al mercat i què faran amb els beneficis obtinguts.

Experiència exitosa

"L'any passat es va recuperar la inversió, i els beneficis es van destinar per una part a organitzacions benèfiques, i amb la resta van fer actes conjunts per tota la classe, com un berenar col·lectiu", explica Dídac Cayuela, exregidor d'Educació i actualment subdirector de l'escola, popularment coneguda com 'Les Monges'.

En aquest cas, es van destinar a la campanya 'La lluita de l'Arnau' contra el càncer infantil, i a l'Associació Protectora d'Animals de Parets. I tot i que encara no s'ha decidit a on es destinaran aquest curs, sí que tenen molt clar que "volem que vagin per ajudar als que ho necessitin". Així ho afirmen els dos presidents de les cooperatives: el Guillem Garcia i la Júlia Moreno, tots dos de 10 anys.

De moment, però, i un cop triats els noms, els logotips i els càrrecs, primer cal decidir quin serà l'objectiu de producció de les seves noves empreses. Propostes de manufactura pròpia que van des de jocs de fusta a polseres o collars, passants per llapis o d'altres tipus de treballs manuals. L'objectiu, coincideixen tots dos, és "divertir-nos i aprendre per després poder fer-ho de grans".

L'acte de signatura oficial de la constitució legal d'aquestes noves societats el va presidir l'alcalde, Francesc Juzgado, qui els va recordar la "responsabilitat que comporta fundar una empresa", i més encara "quant té el valor afegit de què la recaptació tindrà finalitats solidàries".

Durant el que resta de curs escolar, i amb el suport tant de professors i tutors com d'altres agents socials de la localitat com empreses i establiments comercials, els alumnes han de seguir tot el procés de producció, distribució i venda dels seus productes de forma consensuada. El programa CuEmE pretén així fomentar els valors, els hàbits i les capacitats de l'emprenedoria, i durant el curs 2018-2019 hi participaran 9.300 alumnes de tota la província de Barcelona.

Edicions locals