'Quan t'entren a casa, sents que violen la teva intimitat'

Tot i que la possibilitat d'un robatori al domicili sempre existeix, els mossos afirmen que hi ha formes d'evitar-los

Societat

Objectes robats i recuperats pels Mossos
Objectes robats i recuperats pels Mossos

La Maria i la seva família, veïns de Montmeló, van marxar de vacances el 27 de desembre i quan van tornar a casa la nit de Cap d'Any, es van trobar que havien entrat al seu domicili per robar-los. "Primer vam veure que el cotxe d'empresa de renting no estava aparcat fora de la casa", explica la Maria. "Quan vam entrar tot estava regirat i ens havien robat algunes joies, material informàtic i fins i tot les guardioles dels nens on no hi havia res", afegeix.

Havien entrat forçant una finestra del xalet sense que cap veí s'assabentés. "En pocs minuts va arribar la policia municipal, i l'endemà va venir la científica", assenyala. "Amb tot, no van trobar cap empremta", diu la Maria.
Els agents els van indicar que es prenguessin temps per posar la denuncia, perquè "amb el pas dels dies vas adonant-te de coses que t'han robat i que fins aleshores no trobaves a faltar".

El més sorprenent és que el 5 de gener, la Maria va veure el cotxe robat al carrer. "Allà tampoc van trobar empremtes", explica.

Si una idea es repeteix en totes les persones que han sofert un robatori al domicili, és la sensació d'inseguretat. "Sents que violen la teva intimitat", relata la Maria per afegir que "quan veus com han remenat la teva roba et sents molt vulnerable". En el seu cas, els lladres van arribar a beure's una Coca-Cola que hi havia a la nevera. "S'ha de tenir molta set", bromeja la Maria ara que ha passat un mes però reconeixent que els dies després tenia por. "Estem pensant de posar una alarma i ara deixem un llum de baix consum encès quan marxem", explica la Maria, que també informa els veïns quan deixen la casa sola.

Els Mossos diuen que els robatoris a la llar són impossibles d'eradicar, però que els sistemes de seguretat i un veïnat cohesionat, poden ajudar a evitar-los.

Edicions locals