Rufián: 'Molta gent vota al seu partit de sempre amb el nas tapat. I això s'ha d'acabar'

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha presentat aquest dissabte la candidatura a l'alcaldia de Jordi Seguer

Política

Rufián, amb Seguer i Domènech, cantant 'Els Segadors' al final de l'acte.
Rufián, amb Seguer i Domènech, cantant 'Els Segadors' al final de l'acte.

Parets del VallèsJaume Ribell

Gabriel Rufián, portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, ha estat aquest dissabte al matí al teatre de Can Rajoler de Parets en l'acte de presentació de Jordi Seguer com a candidat a l'alcaldia a les pròximes eleccions municipals del 26 de maig. Un acte on va afirmar que "el municipalisme és la base, allà on de veritat es poden canviar les coses. Perquè al Congrés és molt difícil canviar-ne gaires".

El teatre, ple a vessar. A les primeres files, el president comarcal del partit, Oriol Ramón, i alcaldes republicans com Joan Galiano, de Bigues i Riells, o Enric Olivé, de Cardedeu. També exregidors socialistes de l'ajuntament de Parets. I també un exalcalde socialista: naturalment, Joan Seguer, cosí del candidat republicà.

Rufián, entre el candidat Jordi Seguer, i l'exalcalde pel PSC i cosí seu, Joan Seguer.

Després d'un breu vídeo de presentació de Seguer, la regidora Kènia Domènech va donar pas a un altre vídeo, en aquest cas de Marta Rovira, que donava així suport a l'acte des d'on es troba: a Ginebra (Suïssa). Un lloc "on cada tres mesos es fan referèndums per preguntar a la gent", afirmava a la gravació. "M'hauria agradat ser allí amb vosaltres com ja vaig ser-hi fa quatre anys, quan vaig presentar la candidatura del Jordi. Però com sabeu, no puc". Per això una cadira buida ocupada per un llaç groc va ser present a l'escenari durant l'hora llarga que va durar l'acte.

'Una alternativa de govern'

Així va definir el mateix candidat, Seguer, el que representa la seva candidatura: "L'alternativa més clara als 40 anys de govern socialista". Uns anys que "han canviat molt el poble, però que als darrers temps han caigut en la improvisació, sense un model clar de poble, i amb pactes antinatura com el que es va fer amb el PP, i com el que faran amb Ciutadans si poden fer-ho passades les eleccions. I això hem d'evitar-ho", va reblar.

Sobre les persones que l'acompanyaran a la seva llista electoral, va avançar que "seria una llista igualitària, feminista, plena de bona gent. Gent honesta, transparent i molt preparada per governar Parets". Sense dissimular la seva "il·lusió per ser l'alcalde del poble on he nascut", acompanyat de "26 persones del poble de molts diversos àmbits", entre elles "independents. Jo mateix em vaig presentar fa 4 anys sent independent".

Al seu torn, Rufián va apel·lar als "votants socialistes i catalanistes, que n'hi ha, i molts" que s'han sentit "exclosos d'un partit que molts, fins i tot jo, vam votar algun cop. Perquè aleshores ningú em va dir des d'un atri, com ara jo faig: aquest és el vostre lloc. Veniu". En aquest sentit, va afegir que "hi ha molta gent que va a votar al seu partit de sempre amb el nas tapat. I això s'ha d'acabar. Perquè ser d'Esquerra Republicana de Catalunya és ser-ho d'un partit amb 88 anys d'història, i ningú ens pot donar lliçons ni de republicanisme, ni d'independentisme, ni del fet de ser d'esquerres".

'Al feixisme se'l combat'

També va tenir paraules pels partits de dretes, assegurant que "el feixisme tornarà. I de fet, ja ha tornat". I va arrencar els riures de la platea quan va afirmar que "Vox és Ciutadans a les 4 de la matinada. La política de la mentida, dopada en l'àmbit mediàtic". En referència a "la caverna que assegura que aquí, a Catalunya, no es pot parlar amb la llengua en la qual avui us estic parlant". Que va ser, és clar, el castellà, la seva llengua materna.

"Dir la veritat avui té un alt cost personal, social i polític. Però no deixarem de fer-ho. No sou colpistes. No sou perillosos. No sou feixistes. I això és dir la veritat. Perquè s'estan fent i dient coses molt perverses. I per això els hi diem feixistes. Perquè ells sí que no tindrien dubtes a l'hora d'abraçar un cop d'Estat". Un 'ells' amb el que es va referir tant "al ministre Borrell, que va col·laborar en la creació d'un grup com Societat Civil Catalana, com a Casado i Rivera, els dos genets de l'apocalipsi fatxa. Sabem qui són. Sabem com són. I no ens enganyen. I al feixisme no se l'apaivaga: al feixisme se'l combat, i se'l derrota", va resumir.

Va acabar el discurs amb un missatge del president del partit, Oriol Junqueras, "empresonat per una maquinària de poder molt gran, capaç de convèncer i enganyar a molta bona gent". Un missatge "que l'hi va dir la seva dona, Neus, quan era a la presó d'Estremera. L'hi va dir: si tu aguantes, nosaltres aguantarem. I així ho farem", conclogué.

Poden llegir el discurs sencer que va pronunciar Seguer en el document adjunt a aquest article.

Aspecte que presentava la platea del teatre de Can Rajoler.

Edicions locals